Djevojka koja je spasila švedskog kralja by Jonas Jonasson

Jednog lipanjskog dana 2007. godine, u kamionu za prijevoz krumpira sjede švedski premijer, švedski kralj, čovjek koji ne postoji i djevojka iz Južne Afrike. Kamionom upravljaju buntovnica i brat blizanac čovjeka koji ne postoji. Zvuči nevjerojatno, zar ne?

Djevojka 1

Kada vidimo tko je autor ove priče, sve nam postaje malo jasnije. U pitanju je Jonas Jonasson, autor svima dobro poznatog književnog hita Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao, duhovitu priču o čovjeku koji je imao prste u političkim prevratima za vrijeme Hladnog rata, a koji se očito ni u stotoj godini života nije zasitio pustolovina. Jonas Jonasson, u knjizi Djevojka koja se spasila švedskog kralja, još jednom nam donosi urnebesnu priču o malom čovjeku u velikom prevrtljivom svijetu politike.

Djevojka 4

Početak ove priče seže malo dalje u prošlost, točnije 1961. godinu, kada je u Južnoj Africi rođena Nombeko Mayeki, djevojka s fascinantnim matematičkim sposobnostima koja je svoje vještina izoštravala kao referent za fekalije. Nezgodnim spletom okolnosti, jednog dana se nađe pod kotačima auta kojim je upravljao pijani inženjer upleten u program za izgradnju nuklearne bombe. Nakon sudskog procesa u kojem je proglašena krivom za nemili događaj, Nombeko se nađe u službi tog istog inženjera kojem je od svega, pa čak i nuklearnog programa, važniji odgovor na dnu boce. Zaslugom alkohola, ali i inženjerove nesposobnosti, u proizvodnji nastaje jedna atomska bomba koja ne smije postojati. Nakon inženjerove smrti, bomba je pala u ruke Nombeko, kojoj sad za vratom dahće, između ostalog, i izraelska tajna služba Mosad.

Djevojka 2

U slično vrijeme kad i Nombeko, u Švedskoj su rođeni blizanci. Dva brata, čiji je otac za svoju životnu misiju postavio rušenje švedske kraljevske obitelji. Taj isti otac odlučio je da će se blizanci u državnim zapisima biti jedna osoba, što znači da jedan od blizanaca ne postoji. Blizanac koji postoji prihvatio je očevu životnu zadaću kao svoju, dok je drugi blizanac imao kritički pristup svemu, pa tako i očevom životnom pozivu. Nakon inženjerove smrti Nombeko putuje u Švedsku, gdje je put navede na nepostojećeg brata blizanca, a događaji koji su uslijedili su povijest.

Djevojka 3

Jonas Jonasson još jednom nam predstavlja urnebesnu komediju apsurda u kojoj, još jednom, mali čovjek ima prste u oblikovanju svjetske politike. Kombinacija likova koje autor stvara je zaista nevjerojatna, a obećava nam dobru zabavu za vrijeme čitanja. Tako Nombeko na svom putu od Južne Afrike do Švedske susreće pijanog inženjera; tri Kineskinje s nevjerojatnim talentom za kuhanje i trovanje; dva agenta Mosada; dva brata blizanca od kojih jedan službeno ne postoji; buntovnica i djevojka postojećeg brata blizanca; samoprozvanu groficu, inače buntovničinu baku; američkog shizofreničnog dezertera i, naposljetku, švedskog premijera i švedskog kralja. Svi oni govore nam koliko je štetan i nepoželjan život u iluziji a ipak, s druge strane, dokazuju kako upornost i pozitivno mišljenje mogu pomoći da se pliva uzvodno i protiv najjače struje.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.