U tišini by Rosamund Lupton

Rosamund Lupton svijet je osvojila romanima Sestra i Poslije svega. Ljubitelji njenog pisanja u 2016. godini oduševljeno su dočekali i njeno treće djelo, U tišini, na čiji su račun mahom nanizali pohvale. Goodreads ocjena koja je rezultat dojmova više od 400 tisuća čitatelja ovog djela, ali i prijateljica kojoj sam posudio svoj primjerak i koja je okarakterizirala knjigu kao fantastičnu, natjerali su me da uzmem knjigu u ruke i krenem na posao. Unatoč oduševljenju šire publike oko knjige, trudim se maksimalno pristupiti djelu bez previsokih očekivanja (često sam bio njihova žrtva), i U tišini nije bila iznimka.

U tišini 1

Dojmljiv je početak u kojem nas autorica u samo dvije rečenice upoznaje s Ruby, gluhom djevojčicom čiji otac Matt posljednjih mjeseci radi kao biolog i snimatelj životinjskog carstva na Aljasci. Ruby i njena majka, Yasmin, putuju na Aljasku kako bi bile s Mattom za vrijeme božićnih praznika. Ipak, umjesto Matta, na aerodromu ih dočeka policajac s užasnom viješću. Selo Anaktue, mjesto u kojem je Matt boravio tijekom svog rada na Aljasci, u potpunosti je izgorjelo, zajedno s dvadesetak stanovnika sela. Kao dokaz njegove prisutnosti u selu za vrijeme požara pronađen je vjenčani prsten, za koji Yasmin potvrđuje da je zaista njegov. I dok je policija uvjerena da je jedno od pronađenih tijela njen muž Yasmin, odbijajući povjerovati u činjenicu da je Matt mrtav, vodi Ruby u ledenu divljinu kako bi pronašle svog supruga i oca. Na tom putu smiluje im se gospodin Azizi, koji ih odluči povesti dio puta u svom kamionu. Nevolja ih snalazi kad na jednom stajalištu gospodinu Aziziju pozli, a Yasmin i Ruby ostaju same na svom putovanju kroz ledene pustoši. No, jesu li same? Za vrijeme vožnje u nekoliko navrata Yasmin primjećuje svjetla kamiona koji ih prati i uredno drži udaljenost iza njih. Zašto se ne odluči pokazati i pomoći im na njihovom putu? Želi li se vozač tajanstvenog kamiona pobrinuti da nikad ne dođu do spaljenog sela i Matta?

U tišini 2

Možda je sad vrijeme da kažem da još uvijek nisam pročitao prva dva djela Rosamund Lupton, čime mi je olakšano pristupanje U tišini bez ikakvih očekivanja. I bez visokih očekivanja, sa zadnjom pročitanom stranicom ostao sam podijeljenih osjećaja. Zašto? Moram prvo reći kako je mnogo elemenata u ovoj knjizi koji su mi se svidjeli. Mnogo je emocija utkano u rečenice ovog romana. Rečenice nisu suhoparne i napisane samo da stvore neku smislenu cjelinu, one prenose emociju koja se proteže kroz cijelo djelo. One zahtijevaju promišljanje.

U tišini 3

Na samom početku opisana je situacija u kojoj se žena, pomalo i ljuta na svog supruga, suočava s realnom mogućnošću da je njen suprug mrtav i da ona treba tu stravičnu vijest priopćiti svojoj kćerki. Ali Yasmin odbija prihvatiti tu istinu i kreće u potragu za svojim navodno mrtvim suprugom. Slijedi putovanje kroz ledenu divljinu. Slika zaleđenog kraja, zaleđene prirode pod bijelim pokrivačem uz poneku životinju koja uživa u svom prirodnom okruženju obično je nešto što nam, barem na slikama, izgleda spokojno i magično. Autorica je u svojim rečenicama uspjela tu idilu razbiti personificiranjem divlje Majke Prirode i činjenicom kako je čovjek zapravo malen ispred njene veličine. Više puta kroz djelo autorica nam daje mogućnost vizualiziranja mećave i vječnog leda kao čudovišta koje samo čeka jedan pogrešan korak svoje žrtve kako bi ju proždro.

Uz borbu sa snježnom olujom, Yasmin se suočava i s vlastitim demonima. Ljuta je na supruga zbog njegove navodne nevjere, no s toplinom oko srca se prisjeća njihovog prvog izlaska, njihovog prvog poljupca. Tople uspomene tjeraju je da ide dalje. Kao da unutarnja previranja u ledenoj džungli nisu dovoljna, za petama im se nalazi tajanstveni kamion i još tajanstveniji vozač koji, odbijajući otkriti svoj identitet, predstavlja veliku opasnost za Ruby i Yasmin. Sve svjesnija njegove prisutnost, u Yasmin se gradi panika koja ju cijelu obuzima. Ipak, na suvozačkom sjedalu sjedi Ruby, njena gluha kćer, njeno svjetlo na kraju tunela. Zbog Ruby se isplati boriti s ledenom zvijeri, s neznancem koji im je za petama. Nadrealna je i neshvatljiva ljubav majke prema djetetu, njena upornost, snaga njenog duha. Nadrealan je svaki postupak i korak koji Yasmin poduzima kako bi pronašla svog muža.

U tišini 4

A sad, nažalost, dolazim do dijela zbog kojeg pišem o podijeljenim osjećajima. Kraj, kojeg neću prepričavati već samo kratko prokomentirati. Uz navedenu gradaciju panike, ludila, ledene divljine mnogo puta sam si, kao čitatelj, postavio pitanje o osobi u kamionu koji prati Yasmin i Ruby. Nažalost, odgovor na to pitanje je od samog početka bio poprilično očit i sumnje su se u posljednjim poglavljima samo potvrđivale. Pa čak i pojedini motivi, iako mi se od nekih detalja sledila krv. Moja glavna zamjerka upravo leži u raspletu radnje. Autorica je kroz djelo izgradila fantastičnu priču, fantastičnu scenografiju, fantastične likove. Da jedna stvar bude jasna, nisam tip koji pati od nekog bombastičnog završetka uz obilje vatrometa. No, rasplet ovog djela doživio sam kao nešto nedorečeno i poprilično mlako. Previše detalja ne bih otkrivao da ne bih upropastio dojam knjige budućim čitateljima.

Naslovnicu djela krasi komentar Liane Moriarty koja se, kao i Rosamund Lupton, može pohvaliti bestsellerima koji su izašli iz njenog pera. Komentar glasi: ”Izvrsno, izrazito upečatljivo napisano. Ima sve što je potrebno za sjajan roman.” Nakon pročitane knjige, bio bih budala kad se s tim ne bih složio, jer je roman izrazito upečatljiv, i ima mnogo elemenata i ideja koje su vješto prebačene na papir. Ali mlakom dojmu raspleta se oteti ne mogu. Moj zaključak je da je ovo djelo ipak vrijedno nečijeg vremena i nečijeg čitanja. I da, jednog dana ću naići na djela Sestra i Poslije svega, i neću se dvoumiti hoću li im dati priliku da budu pročitane.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.