Suša by Jane Harper

Debitantski roman autorice Jane Harper svijet je počeo osvajati i prije svog objavljivanja, osvojivši nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis. Knjigu je nanjušila i Reese Witherspoon. Ono što je manje poznato o Reese Witherspoon je da je ona pravi knjiški moljac. 2017. godinu začinila je ekranizacijom romana Liane Moriarty Velike male laži u obliku mini-serije koja je osvojila svijet i mnoštvo zvučnih TV nagrada. Sada se Reese baca na Sušu za koju je otkupila prava i čiju filmsku verziju željno iščekujemo.

Suša 2

Australiju je pogodila nezapamćena suša, u medijima poznata kao El Niño. Nesnosne vrućine svima skraćuju živce, voda za navodnjavanje polja postaje teški luksuz, a urodi stradavaju zbog sve većeg broja nametnika. U takvom ozračju gradić Kiewarru potresa nevjerojatan događaj. Farmer Luke Harding ubio je svoju ženu Karen i svog sina Billya, da bi naposljetku i sebi oduzeo život. Masakr je preživjela samo njegova kćerkica Charlotte o kojoj se sada brinu njeni djed i baka, Lukeovi roditelji.

Aaron Falk je federalni policajac čija je specijalizacija forenzičko računovodstvo i koji dolazi na sprovod Lukea i njegove obitelji koju je on tako hladnokrvno pogubio. Zašto bi istražitelja koji se bavi financijama zanimalo dvostruko ubojstvo i samoubojstvo. Razlog tome je poruka Lukeova oca.

Suša 1

Luke Harding Aaronov je prijatelj iz djetinjstva. Kao dječak Aaron je živio u Kiewarri, prije nego su on i njegov otac doživjeli svojevrstan izgon iz gradića. Sada se Aaron vraća u grad koji je upropastio njegovo djetinjstvo kako bi odao posljednju počast svom prijatelju, ali i kako bi saznao što se krije iza poruke Lukeova oca. A samo 18 sati ga dijeli od odlaska. Lukeovi roditelji sumnjaju kako je Luke počinio nemilo djelo zbog financijskih problema koje je njegova farma trpjela, zbog čega žele da Aaron pregleda njegove poslovne knjige. Zbog velikog poštovanja prema ljudima koji su mu bili drugi roditelji, ali i uspomeni na svog prijatelja, stupa u kontakt s narednikom Racom. Ono što je prvotno zamišljeno kao pregledavanje poslovnih knjiga ubrzo se pretvara u Aaronov produženi boravak u Kiewarri, neslužbenu suradnju dvaju policajaca i ispitivanja svih okolnosti dvostrukog ubojstva i samoubojstva. Uz nesnosnu vrućinu i zahtjevnu istragu, Aaron se mora nositi i s duhovima prošlosti i bivšim sumještanima koji mu boravak u rodnom mjestu ne čine nimalo ugodnim.

Mnogo sam kriminalističkih romana u životu pročitao, i puno govori kad se Suša ističe među njima, na najpozitivniji mogući način. Jane Harper svojim debitantskim romanom dokazuje kako je vješta spisateljica i kako u budućnosti možemo očekivati puno od nje. Već s uvodnim rečenicama zarobljava čitatelja stvaranjem ozračja u području pogođenim ekstremnom sušom. Paklena vrućina paralelno se gradira s događajima u Kiewarri. Dok pratimo Aaronovu istragu, autorica nas povremeno vraća dvadeset godina u događaje koji su doveli do njegovog izgona iz grada. I koliko god da je misteriozna istraga, toliko su i nerazjašnjeni događaji iz prošlosti. Za to cijelo vrijeme prati nas suša, živci koje ona krati, smrt koju uzrokuje. Smrt vidljivu čak i na dječjim crtežima. Nisu u pitanju bombastični i eksplicitno navedeni motivi, oni su suptilni i nenametljivo postavljeni, no dovoljno da osjećamo njihovu konstantnu prisutnost. Atmosfera ekspres lonca koju je autorica stvorila kroz cijelo djelo vodi prema eksplozivnoj završnici, kada vam postaje jasno da niste bili ni približno blizu s nagađanjima o raspletu radnje. Sve to čini ovaj kriminalistički roman misterijom koja je vrijedna svake sekunde vašeg vremena.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.