Katherine Arden: Medvjed i Slavuj

Izdavač: Mitopeja, 2018.

Naziv originala: The Bear and The Nightingale

S engleskog preveo Vladimir Cvetković Sever

Zima je još jednom zarila zube u ruske krajeve na rubu divljine. I dok vani bijesni mećava i smrzava sve na svom putu, četvero djece Pyotra Vladimiroviča uz vatru je čekalo da im njihova domaćica Dunja ispriča priču. I dok se djeca nadglasavaju u biranju priče njihova majka, Marina Ivanova, predlaže Dunji da ispriča priču o Mrazu. Kralj zime, ledeni demon, u pričama je nosio više imena. Karachun, Morozko imena su koji su rijetki usudili izgovoriti u danima leda, jer on je taj koji drži zemlju u svom ledenom stisku. I tako je Dunja započela priču o težaku koji je imao predivnu kćer Marfu i na čiju je ljepotu njena maćeha bila užasno ljubomorna. Njena ljubomora je išla do te granice da je predložila svome mužu kako bi bilo najbolje da se Marfa uda, i to za Morozka. Prestravljen idejom, otac ju je ipak morao odvesti u duboku šumu i ostaviti ju kod stabla jele. Djevojka je uspjela izdržati na ekstremnoj hladnoći i zadiviti Morozka, koji ju potom vraća kući okićenu nakitom i dragim kamenjem.

PicsArt_12-03-04.08.15

O, kako je Marina znala. Kako je samo znala da će čedo koje nosi u utrobi biti jako slično Marfi. Kako je samo znala da će dijete koje planira roditi biti drugačije od četvero djece koje je dosad podarila svom suprugu. Kako je samo znala da će to dijete biti vrlo slično njenoj misterioznoj majci.

I nakon devet mjeseci čuo se prvi plač malene Vasilise Petrovne, koja je u prvim danima svog života ostala bez svoje majke, ali kojoj majčinske ljubavi uz Dunju nije nedostalo. Iako izgledom nije bila nimalo nalik Marfi iz bajke- jer bila je mršava, tankih dugih prstiju, velikih stopala, velikih usta koja nisu odgovarale njenom licu- imala je oči boje šume pod zimskom olujom i nevjerojatan duh. A vidjela je i kućne duhove koje drugi nisu mogli vidjeti. Domovoi, rusalka, vazila samo su neka od čudesnih bića s kojima je komunicirala.

PicsArt_12-03-04.11.29

Iako je Dunja davala sve od sebe da nadomjesti Marinu, Pyotr je smatrao kako njegovoj djeci treba majka. Stoga se s najstarijim sinom uputi u Moskvu, gdje dobije dvije ponude koje neće moći odbiti. Prva je ruka Anne Ivanove, djevojke plemenitog roda, no izrazito čudnog ponašanja. Druga ponuda je bila sinov život. Naime, pri izlasku iz Moskve, Pyotrov sin upada u kavgu s misterioznim neznancem, nakon koje skoro izvlači deblji kraj. U zamjenu za sinov život, Pyotr pristaje odnijeti kćeri Vasilisi ogrlicu s ledenom zvijezdom koju mu je neznanac dao.

PicsArt_12-03-04.07.15

Vrlo brzo Vasilisa shvaća kako nije jedina koja može vidjeti bića iz bajki koje joj je Dunja pripovijedala. Anna ih vidi, no pokušava si zanijekati njihovo postojanje, a batine su sredstvo kojim čudesna bića pokušava izbiti iz Vasilisine glave.

Duhovi se uznemiruju kada u selo dođe Konstantin Nikonovich, novi svećenik neizmjerne ljepote za jednog muškarca, ali i velike karizme čime vrlo brzo zarađuje strahopoštovanje mještana, pogotovo Anne. Vrlo brzo duhovi starog vremena bivaju zapostavljeni, a jača vjera prema jednom bogu. No, nakon što za jedne od mnogih oštrih zima selo pogađa tragedija za tragedijom, mještani se pitaju je li u pitanju patnja koja se podnosi kako bi ih novi bog naposljetku nagradio, ili su u pitanju stari duhovi koji ih kažnjavaju zbog zapostavljanja. Tko je odgovoran za zlo koje pogađa selo?

PicsArt_12-03-04.09.38

U trenutku kada sam pročitao zadnju stranicu ove knjige, dijete u meni skakutalo je od oduševljenja. A zašto? Sad idemo trenutak do mog malog vremeplova. U prosincu 2017. godine prisustvovao sam promociji knjige. Nije to bilo koja knjiga. Pokopani div, autor Kazuo Ishiguro. Izdavačka kuća Mitopeja. Da,da ona izdavačka kuća koja ima savršeno uvezane knjige. I upravo na toj promociji spomenuta je knjiga Medvjed i slavuj kao njihov idući naslov. Moja Goodreads aplikacija pokazivala je kako mi je ta knjiga već na popisu za čitanje. Say no more, prebačena je na prvo mjesto.

I tako mi je drago što sam s njom započeo 2018. godinu i tako mi je drago da sam je čitao u blagdansko vrijeme. Iako je u vrijeme mog čitanja bilo užasno toplo za siječanj i južina je sve ubijala u pojam, ja sam imao dojam da je oko mene i snijeg i led i snijegom prekrivena mistična bijela šuma. Da, toliko je predivno, idilično, mistično opisan ruski krajolik da vas u potpunosti obuzima i odmah mislite da je Božić ipak bio bijel. Ipak, snježna idila je varljiva, puna mistike, smrtonosna. Priroda u kojoj Vasilisa odrasta je nemilosrdna, uništava ljudima usjeve i dovodi ih na rub gladi. A onda nije samo priroda ta koja je nemilosrdna, nemilosrdni su i ljudi.

U takvom okruženju smještena je Vasilisa Petrovna. Društvena norma za djevojke Vasilisinih godina vrlo je jasna. Samostan ili udaja. No u formativnim godinama njenog života postalo je jasno kako njen put ne vodi prema opcijama koje je društvo za nju odabralo. Njen duh se ne da vezati. Fascinantna je. To je razlog zbog kojeg bi sutra ovu knjigu dao na čitanje svojoj kćeri.

PicsArt_12-03-04.12.16

Ovo je knjiga koja je kod mene izazvala kontradiktorne osjećaje, opijenost i žeđ. Opijen sam bajkovitom atmosferom, ruskim folklorom, slavenskom mitologijom i nadasve predivnim izrazima i rečenicama koje su isplele ovo djelo. Toliko sam opijen da sam ostao žedan. Želim još! Želim istražiti i upoznati slavensku mitologiju! Toliko da već manijakalno pretražujem knjige sa sličnom temom kako bih ju što bolje upoznao. A sreća moja što trilogija Zimska noć ima još dvije knjige.

Ono što znam jest da, u trenutku pisanja ovog osvrta, moje slatko iščekivanje se bliži kraju, jer Mitopeja samo što nije izdala hrvatski prijevod s, vjerujem, jedinstvenim i predivnim uvezom, kao što ovo djelo i zaslužuje.


3 misli o “Katherine Arden: Medvjed i Slavuj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.