Sumnja (2008)

MV5BMTY4NDk0NzE4Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwMjk1NDE4MQ@@._V1_SY1000_SX683_AL_

Scenarist i redatelj: John Patrick Shanley

Producent: Scott Rudin

Glavne uloge: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis

Naziv originala: Doubt

Trajanje: 104 min

Izvor slika: imdb.com

”Sumnja može biti jednako moćna veza među ljudima kao i sigurnost.” – otac Flynn

Filmovi, uz zabavni aspekt, često imaju i onaj kritički. Popularnost filmova koji pokazuju društvenu angažiranost i koji ukazuju na određene probleme u društvu s vremenom ne jenjava. Sve više nam se serviraju filmovi, kako igrani tako i onih dokumentarni, koji upozoravaju na razne društvene probleme kao što su socijalna nejednakost, pedofilija, pa sve do globalnog zatopljenja. Jedan od takvih filmova je i Sumnja. Sve je započelo predstavom koju je napisao scenarist ovog filma John Patrick Shanley, a za koju je dobio i Pulitzerovu nagradu. U filmskom svijetu poznat je i po scenariju za film Opčinjena mjesecom iz davne 1987. godine, a koji je osvojio tri Oscara (među njima i Cher za glavnu žensku ulogu). Potaknut uspjehom predstave, hrabro se odlučuje i na filmsku adaptaciju kako bi svoju priču predstavio široj publici. Možemo reći, uspješno.

MV5BMTY0MzY1ODEyMl5BMl5BanBnXkFtZTcwNDQwMzUxMg@@._V1_

Sumnja nas vraća u vrijeme 1964. godine u New Yorku, samo godinu dana nakon atentata na američkog predsjednika Johna F. Kennedya. Društvo je tada duboko podijeljeno, a crnačko stanovništvo je i dalje degradirano. Katolička škola sv. Nikole u (ne)slavnom dijelu New Yorka, Bronxu, iza svojih zidova krije strašan problem. Školu vodi stroga sestra Alojzija, koju je utjelovila Meryl Streep. Ne treba puno da bi se shvatilo kakav je ona zapravo lik. Izrazito konzervativna, stroga, autoritativna, voli da se sve radi u skladu s pravilima, a njen oštar pogled može natjerati i samog vraga da se prekrsti. Uz nju je i mlada i plaha sestra James, koja se ponizno nosi s autoritetom sestre Alojzije, ali i otac Flynn, koji predstavlja novu, otvoreniju struju u Katoličkoj crkvi i kojoj se sestra Alojzija oštro suprostavlja. Film započinje misom koju drži otac Flynn, a koji se tokom svoje propovijedi dotiče sumnje. Propovijed od koje svaku riječ sestra Alojzija pomno upija, s idejom da se nešto skriva iza očeve propovijedi. Posebnu pozornost obraća na odnos oca Flynna s jednim od učenika, tamnoputim Donaldom koji je, igrom slučaja, jedini tamnoputi učenik u školi. Nakon što sestra James primjeti Donaldovo čudno ponašanje i o tome je obavijesti, sestra Alojzija je sigurna kako može pokrenuti svoj lov na vještice. A netko na lomači mora završiti.

MV5BMTQ1NjUzODAyN15BMl5BanBnXkFtZTcwMjU4OTc5MQ@@._V1._SY250_

Sumnja nam je podarila još jednu priliku da uživamo u glumačkom geniju kao što je Meryl Streep. Njen prikaz sestre Alojzije kao ličnosti koja je sigurna u nepogrešivost svojih postupaka i koja, svjesna kako se kotač vremena okreće protiv nje, ne preže od ničega kako bi ostvarila svoj cilj zaista je zapanjujuć. Toliko uvjerljiva u svojoj ulozi da nam ne treba puno da bi je zamrzili, no istovremeno izaziva i suosjećanje i mogućnost da se poistovjetimo s njom. Viola Davis u filmu je prisutna svega deset minuta, dovoljno da si osigura nominaciju za Oscara za sporednu žensku ulogu. Tolika je moć njene glume. Viola u Sumnji glumi majku jedinog tamnoputog učenika, gospođu Miller, koja je zbog svog sina pozvana na razgovor kod sestre Alojzije. Kroz tih sitnih deset minuta filma Viola je zapanjila prikazom dokle je majka sposobna učiniti, ili možda ne učiniti i zadržati nešto za sebe, koliko god to bolno bilo, kako bi svom djetetu osigurala bolju budućnost. U tih deset minuta ne samo da nam je prikazala majku koja pokušava zaštititi svog sina, već nam između redaka prikazuje svoju socio-ekonomsku pozadinu, svoju obiteljsku pozadinu, sve ono s čime se bori kako bi zaštitila svoje dijete. Nije na odmet spomenuti i Amy Adams, koja je savršeno prikazala plahu sestru James koja, iako mlada i nesigurna, uspijeva pronaći hrabrost duboko u sebi kako bi se održala između dvije vatre u moralnoj misteriji. Philip Seymour Hoffman, sa svojom sigurnošću u izvedbi oca Flynna kao čovjeka koji se konstantno predstavlja kao čovjek koji nema što skrivati, toliko nas drži u neizvjesnosti s upitnikom iznad glave i pitanjem što je zapravo istina.

Često se Hollywood, u iznošenju svoje društvene kritike, ne ustručava od korištenja pretjerane dramatizacije kako bi privukao što širu publiku na gledanje filma. Ono što razlikuje ovaj film od drugih je činjenica da se dramatizacija uspješno dozirala, i nema prevelike bombastičnosti u cijeloj priči. Dijalozi ovog filma govore puno više od riječi koje su likovi izgovorili. Neverbalne geste, jedan zagrljaj ili oštar pogled koji te tjera da u usta vratiš zalogaj koji si upravo izbacio, čari su ovog filma. Veliko bogatstvo Sumnje jest što nam nije sve servirano nego nas tjera na razmišljanje, čitanje između redova, shvaćanje motiva pojedinog lika i shvaćanje društvenih okolnosti u kojima se radnja odvijala.

OCJENA:8/10


Jedna misao o “Sumnja (2008)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.