Jo Nesbø: Macbeth

Izdavač: FOKUS komunikacije, 2018.

Više od četiristo godina čitatelje diljem svijeta zavode djela velikog engleskog književnika, redatelja i dramatičara Williama Shakespeara. Naslijeđe koje je ostavio iza sebe nemjerljive je umjetničke vrijednosti. Njegove drame, komedije i tragedije i danas su inspiracija mnogim književnicima, stoga ne čudi projekt Hogarth Shakespeare, koji je 2015. godine pokrenula izdavačka kuća Hogarth Press, s idejom da neka od najvećih Shakespearovih djela prepričaju neki od najpoznatijih autora današnjice. Zimska priča, Mletački trgovac, Ukroćena goropadnica, Oluja, Macbeth, Othello, Kralj Lear i Hamlet neka su od najvećih Shakespearovih djela s kojima su se u koštac uhvatila jedna od najzvučnijih spisateljskih imena današnjice, kao što su Margaret Atwood, Tracy Chevalier, Gillian Flynn, Jo Nesbø i Anne Tyler. Projekt je započeo izdavanjem Pukotine u vremenu autorice JeanetteWinterson, kao obrade Shakespearove Zimske priče, dok će posljednja knjiga u ovom projektu biti Hamlet autorice Gillian Flynn, čije se izdavanje očekuje u svibnju 2021. godine.

PicsArt_05-14-12.53.12

Od svih tragedija koje je Shakespeare napisao, Macbeth se smatra najkrvavijom. Priča je to o hrabrom škotskom generalu Macbethu koji, nakon proročanstva tri vještice o tome kako mu je suđena škotska kruna, pokušava ubrzati svoj put prema njoj. Na tom putu ne preza od ničega, stoga vrlo brzo ubija kralja. No, ne može se othrvati krivnji i paranoji koje ga opsjedaju, zbog čega je prisiljen počiniti još mnogo ubojstava kako bi se zaštitio od svake sumnje i potencijalnog neprijatelja. Ime Macbeth izaziva strah i trepet i van okvira tragedije. Naime, u kazališnim krugovima smatra se svojevrsnim urokom. Postoji vjerovanje kako izgovaranje imena Macbeth u kazalištu dovodi do neuspjeha predstave, ozlijede glumaca, pa čak i njihove smrti. Stoga se ta tragedija naziva još i Škotska predstava, kako bi se izbjeglo izgovaranje ”ukletog” imena.

Uz sve navedeno, ne iznenađuje kako se za prepričavanje Macbetha odlučio baš Jo Nesbø, koji je već osvojio svijet sa svojim serijalom o detektivu Harryu Holeu, serijalom knjiga za djecu o Doktoru Proktoru i samostalnim romanima kao što su Sin, Ponoćno sunce i Lovci na glave. Preokreti koji će iznenaditi i najpronicljivije umove i scene koje su utjecale na želuce diljem svijeta samo su neki od razloga zašto se prodani primjerci njegovih knjiga broje u nekoliko desetaka milijuna.

PicsArt_05-14-12.51.27

Jo Nesbø radnju svog Macbetha smjestio je u 1970-e godine u neimenovani lučki grad. Grad koji roni u zagađenom zraku, kaljuži močvarnog tla na kojem se nalazi, kriminalu, drogi i sveopćoj apatiji njegovih stanovnika. Korumpiranog i do srži pokvarenog načelnika policije zamjenjuje Duncan, ustrajan u tome da se konačno obračuna s organiziranim kriminalom i korupcijom koji potresaju njegov grad. Svjestan je činjenice da na raspolaganju ima svega šačicu policajaca za koje se može dokazati nisu korumpirani. Kao jedan od potencijalnih kandidata postavlja se Macbeth koji se nalazi na čelu specijalne jedinice zahvaljujući kojoj je spriječena enormna pošiljka droge koja je trebala ući u grad. Iako njegova prošlost nije u potpunosti čista, Macbeth izgleda kao čovjek na kojeg se Duncan može osloniti u izgradnji bolje budućnosti grada. I zaista je bio taj čovjek. Bio, sve dok nije čuo proročanstvo.

Za sve one koji su se do danas pitali je li moguće na novi, moderniji način uspješno prepričati Shakespearovog Macbetha uz zadržavanje izvornih elemenata radnje. Da! Moguće je. Originalni Macbeth fantastično je okićen svim ukrasima skandinavskog pisanja.Jo Nesbø uspio je stvoriti ugođaj pravog filmskog noir klasika. Bezakonje koje vlada u njegovom izmišljenom gradiću tako neodoljivo podsjeća na Grad grijeha ili Sin City Franka Millera. Grad u kojem vladaju bande, u kojem se krv prolijeva na sve strane, u kojem se ni u predstavnike zakona ne možeš pouzdati, grad u kojem su svim anđelima otkinuta krila.

PicsArt_05-14-12.57.19

Pali anđeli ovog grada su dvije bande koje raspačavaju drogu po njemu i njihove krtice koje se kriju u policijskim redovima. U njima nalazimo ljude koji su vođeni svojim strastima, svojim sebičnim motivima i koristoljubljem. Što se događa kad se njihovi putevi ukrste? Krvava kupka.Još jedna stvar po kojoj Nesbø nije previše odmicao od Shakespearea jest krvava kupka koju je pripremio za svoje likove, koje ni nevini neće biti lišeni.

Radnja originalnog Macbetha malo kome danas nije poznata. Tako su i u Nesbøvom Macbethu sve karte otvorene na stolu, uz poneku zavrzlamu, i čini se kako postoji mali manevarski prostor za izvlačenje onog famoznog aduta iz rukava. Da, ipak je sve ostalo na tome „samo se čini“ jer, kako se bližimo kraju,već svjesni Macbethove sudbine, Nesbø nas uspijeva šokirati. To je čar njegovog potpisa i pripovijedanja u ovom romanu, mudro zapletena priča, svi oni šokantni preokreti i još šokantniji detalji koji ostavljaju čitatelja u nevjerici.

PicsArt_05-14-12.48.42

Nesbø je izjavio kako je, pristupajući ovom projektu, izabrao baš Macbetha pošto je, uz već navedeni epitet najkrvavija, ujedno i njegova najkraća tragedija. Time je dobio jako zanimljiv kostur radnje uz kojeg je imao dovoljno prostora za manipuliranjem već postavljenog svijeta u izgradnji vlastitog. Dojam za kraj, uspješno!


2 misli o “Jo Nesbø: Macbeth

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.