S.A. Chakraborty: The City of Brass (Grad od mjedi)

Izdavač: Harper Voyager (Kindle Edition), 2017.

Lako bi se mogao dobiti dojam da su priče iz davnina Bliskog Istoka (nepravedno) podzastupljene u odnosu na one europske, no teško bi se našao čovjek koji se nije susreo s njima u nekim od njihovih mnogih pojavnih oblika. Priče Tisuću i jedne noći, Ali Baba i četrdeset razbojnika, ili možda animirani film Aladdin, sve su to priče koje su crpile inspiraciju iz neki davnih vremena Bliskog Istoka. S.A. Chakraborty vraća nas na Bliski Istok, u Grad od mjedi.

PicsArt_05-22-11.36.42

Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, za vrijeme Napoleonove opsade mlada Nahri, djevojka bez ikakvog saznanja o svojim roditeljima i svojoj prošlosti, bori se za svoj opstanak na ulicama Kaira. U tome joj neizmjerno pomaže njezin talent za prevaru koju mnoge njene žrtve nazivaju magijom. Ipak, ona zna da su sva iscjeljenja i čitanje iz dlanova zapravo trikovi i da ne postoji nešto kao što je magija. Magija nije bila dovoljno dobro objašnjenje čak ni za njeno brzo iscjeljivanje, nevjerojatan sluh i talent za jezike. Za vrijeme zara, odnosno obreda u kojem se osobu oslobađa od opsjedanja zlog duha i koji je trebao biti još jedna izvrsno odrađena prevara, Nahri izgovara riječi koje nijednom dotad nije izgovorila- na jeziku kojeg je smatrala izmišljenim i nije znala njegovo ime- čime priziva misterioznog ratnika iz davnina. Nakon što je spasi od napada zlih duhova, ratnik je upoznaje s njezinim podrijetlom, zbog kojeg je nužno da ju odvede u mjedeni grad Daevabad.

Na putu prema Daevabadu i dolasku u mjedeni grad poimanje svijeta i magije kakvo je Nahri dotad imala okrenulo se naglavačke. Daevabad je grad magične arhitekture i još magičnijih bića, ali i grad koji je dubokih društvenih podjela. Vladajuća obitelj, među njima i princ Ali, s velikim interesom dočekaju Nahri i njenog tajanstvenog zaštitnika. Po dolasku u grad Nahri se upoznaje s ulogom koju su njeni preci Nahidi imali u društvu, ali i povijesnu ulogu njenog zaštitnika, misterioznog ratnika Dare. I dok se Nahri pokušava snaći u novom svijetu, duhovi grada su se uznemirili. Je li Nahri uopće sigurna u mjedenom gradu?

PicsArt_05-22-11.42.12

Ne nađe se u čovjekovim rukama toliko često knjiga koja je sposobna očarati, u doslovnom smislu te riječi, kao Grad od mjedi. Mnogo je aspekata koji čine ovu knjigu toliko posebnom i drugačijom od drugih.

Kroz ovu priču autorica nas upoznaje s bogatim kulturnim naslijeđem Bliskog Istoka. Ne čudi da su glavni likovi ove priče bića vatre koja se od najdavnijih vremena vezuje za područje Bliskog Istoka, od pradavne religije zoroastrizma pa sve do islama. Plejadu legendarnih bića- kao što su ifriti, daeve, maridi i periji- autorica podiže iz višestrukih izvora mitologije islamskog svijeta i uklapa ih u priču ovog romana. Kada tome pridružimo i opise surovih bliskoistočnih krajobraza i prikaz arhitekture, stvara se jedna zaista magična atmosfera.

PicsArt_05-22-11.40.16

Radnja ovog romana prati mladu Nahri na putu prema gradu Daevabadu i događaje koji će uslijediti po njezinom dolasku u grad. Grad koji iza svojih mjedenih zidova krije puno više nego što se golim okom može vidjeti, grad koji krije duboku društvenu podijeljenost, nesrazmjer između bogatih i siromašnih, grad u kojem je nadređeni sloj uvjeren u svoju čistokrvnost i božansko pravo vladanja nad onima miješane krvi. I što se dogodi kada u grad stupi dašak jednog starog društvenog uređenja u obliku mlade djevojke?

Igre moći u kojima nismo sigurni u iskrenost bilo kojeg od aktera. Dvorske intrige, u kojim su svi nasmiješeni i pružaju ruku suradnje i pomirenja, a u drugoj iza leđa drže bodež koji jedva čekaju uprljati krvlju. A krv će se proliti. To nas dovodi do aktera ovih dvorskih igara moći. Kao i sama radnja, sve osobnosti koje se nalaze u ovom romanu su izrazito zamršene. Iako su nam njihovi motivi jasni kao dan, u nijednom trenutku se ne može biti siguran u to kojoj strani oni pripadaju, kome vjerovati, koga voljeti, a koga mrziti.

PicsArt_05-22-11.44.36

Grad od mjedi nije savršeno djelo. Ima ono svojih mana, kao što je uvod koji je mogao biti malo kraći, no koji je svejedno obogaćen opisivanjem heroine Nahri, bliskoistočnog krajolika i nekih običaja, ali i ponekom akcijskom scenom. Ipak, svaki dio ima važnu ulogu u slagalici koju je autorica složila. S.A. Chakraborty uspjela je u više od petsto stranica na Bliski Istok smjestiti jedan očaravajući svijet koji je s Gradom od mjedi tek počela graditi, a dovršavanje izgradnje željno iščekujemo u iduća dva nastavka Daevabadske trilogije.


3 misli o “S.A. Chakraborty: The City of Brass (Grad od mjedi)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.