T.M. Logan- Laži

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o., 2018.

Prevela s engleskoga: Lidija Toman

 

Svi mi imamo svoje ciljeve u životu. Završetak školovanja, pronalaženje ljubavi svoj života, ostvarivanje karijere i zasnivanje obitelji samo su neki od njih. Kao što to obično u životu biva, u ostvarivanju navedenih neki uspiju, neki ne. No, što se događa kada pojedinac shvati da je sve to izgrađeno na jednom zapanjujućem nizu laži? Kakav je to šok za pojedinca, o kakvom emocionalnom naporu tu govorimo? Kako nastaviti graditi život kojem se temelji urušavaju kao kula od karata?

PicsArt_06-10-07.47.51

Joe Lynch nije bio ni svjestan da će si ubrzo postavljati takva pitanja kada, na povratku kući sa sinom kojeg je upravo pokupio iz vrtića, ugleda ženino auto koje iz prometne gužve skreće u garažu hotela. Već svjestan da je to loša ideja, prati je u hotel u čijem restoranu ugleda svoju ženu Mel u žustroj raspravi s obiteljskim prijateljem Benom. Ne želeći prekidati njihov razgovor, u garaži hotela čeka svoju ženu koja mu uspijeva umaknuti, no zato Joe dočeka nimalo prijateljski nastrojenog Bena. Njihovo naguravanje okončava se tako što se Ben nađe na tlu bez svijesti, s razbijenom glavom. U tom trenutku William, koji je za vrijeme naguravanja bio u autu, dobiva teški astmatični napadaj i Joe je razapet između pomaganja Benu i pomaganja vlastitom sinu. Ostavlja Bena u nesvijesti u garaži i luđački juri doma kako bi pronašao Williamov inhalator. Nakon što se njegovom sinu stanje smirilo, Joe se vraća u garažu hotela samo da bi je zatekao praznu. Uvjeren kako je, srećom, Ben ipak u redu, Joe se vraća kući svojoj obitelji s hrpom pitanja za svoju suprugu. A onda je osvanula objava na Joeovom Facebook profilu. Što zapravo njegova supruga i Ben skrivaju i kakve su Benove namjere?

PicsArt_06-10-07.51.46

Priču o lažima pratimo iz perspektive Joa Lyncha, koji je atipičan lik za jedan psihološki triler, ako ćemo uspoređivati Laži s drugim trilerima koji ne silaze s liste bestsellera. Do sada smo imali prilike pratiti razvijanje nevjerojatnih događaja iz perspektive majki, odanih žena, kućanica, poslovnih žena i poneka od njih, točnije više njih, su bile izrazito nestabilne, nepouzdane i nesigurne pripovjedačice. A sada je tu Joe. Joe Lynch, obiteljski čovjek, profesor engleskog jezika u uglednoj školi, divan otac i vjeran suprug koji djelomice žrtvuje svoju karijeru kako bi njegova žena Mel mogla ostvariti svoju.Ali, taj isti Joe sada polako dobiva osjećaj da ga njegova voljena supruga poteže za nos. Nije ni svjestan u kakvoj će se bolesnoj utrci naći pronaći u želji da istjera istinu na vidjelo.

PicsArt_06-10-07.57.00

Već s prvim poglavljima ovog romana autor u potpunosti zaokuplja našu pažnju i ne planira ju tako lako izgubiti, jer čitatelj u ovom romanu jednostavno ne dobiva priliku za predah. Ovo nije triler u kojem nas uvodne rečenice ušuškavaju u neku idealnu sliku, da bi je autor zapletom uništio. Prva stranica ovog romana je zaplet, a svaka iduća stranica je jedna vratolomna vožnja, i pitanje je tko će živ stići na cilj.

S prvim znakovima nevjere i buđenjem njegove sumnjičavosti, Joe na sve moguće načine pokušava doći do konačne istine, no izgleda da nekome nije u interesu da oči javnosti ugledaju istinu, a ta osoba kao da je uvijek par koraka ispred njega. Joe kao da se nalazi u balonu koji, svakim njegovim korakom, biva sve manji i ograničava njegov prostor za manevriranje do trenutka kada u tom balonu nestane zraka i prijeti gušenjem. Klaustrofobična atmosfera koja se stvara duž ovog romana je, jednom riječju, opojna. Tjera vas na manijakalno okretanje stranica- kojem u prilog idu i poprilično kratka poglavlja- i upijanje napetosti koju možete rezati nožem, sve do šokantnog raspleta koji ostavlja čitatelja u nevjerici.

PicsArt_06-10-07.55.27

Osim što nas Laži navode da se zapitamo koliko možemo vjerovati ljudima oko sebe, tjeraju nas i na razmišljanje o našem mjestu u bespućima interneta i društvenih mreža. U vrijeme kada je izrazito teško pronaći čovjeka koji ne koristi barem jednu društvenu mrežu, pitanje je koliko ih se koristi kako bi se formirala slika o čovjeku, to jest koliko daleko odmičemo od realnog života kako bi stvorili  fiktivnu sliku za ljude koji nas preko društvenih mreža prate. Laži nam na zastrašujuć način pokazuju koliko dostupnost podataka i otvorenost na istima čini čovjeka ranjivim za razne vrste manipulacije.

Konačan sud jest da su Laži prava književna poslastica za svakog ljubitelja dobrog trilera. T.M. Logan stvorio je triler začinjen nevjerom, lažima, fantastičnim zapletima i šokantnim preokretima koji će vas držati prikovanima sve do posljednje stranice.

 


Jedna misao o “T.M. Logan- Laži

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.