Megan Miranda: Sve nestale djevojke

Izdavač: Znanje, 2018.

S engleskog preveo: Mladen Jurčić

Duhovi iz ormara znaju biti jako nezgodna pratnja, osobito ako se žele igrati s vama u vrijeme kad najmanje to želite, ili u vrijeme kada to najmanje očekujete. A što napraviti kada ti isti duhovi nemaju najbolje namjere i žele vas povući za sobom, u vrijeme za koje ste mislili da ste ostavili iza sebe, među ljude koje ste jedva čekali izbaciti iz života i natjeraju vas da još jednom proživite događaje koji su obilježili jednu eru vašeg života?

PicsArt_06-15-12.34.10

Nicolette Nic Farrell nije bila ni svjesna da će dobiti odgovor na ta pitanja pri kratkom povratku u rodni gradić, Cooley Ridge. Prošlo je deset godina otkako ga je napustila kako bi izgradila svoj život za koji je smatrala da nema svijetlu budućnost u tom gradu. Ipak, misteriozno pismo njenog dementnog oca tjera ju da se vrati. Osim što se mora nositi s potencijalnom prodajom obiteljskog doma, po povratku u rodni kraj, Nicolette se suočava sa starim poznanicima i duhovima iz prošlosti, osobito s  misterioznim nestankom njene najbolje prijateljice iz srednjoškolskih dana, Corrine. A onda je, samo dan nakon što se Nic vratila u Cooley Ridge, nestala još jedna djevojka, Annaleise Carte. Postoji li veza između nestanka dvaju djevojaka unatoč tome što ih dijeli deset godina? Je li u pitanju isti počinitelj? Je li Nicolettin život ugrožen?

PicsArt_06-15-12.27.58

Megan Miranda je na jako zanimljiv način i, mora se priznati, odvažno postavila Sve nestale djevojke. Ne nailazi se svaki dan na roman koji, nakon što nas upozna s činjeničnim stanjem u kojem se glavni likovi nalaze, zapravo nas vraća kroz vrijeme. U prva dva poglavlja upoznajemo Nic i razloge njenog povratka u Cooley Ridge, a onda slijedi vremenski skok od dva tjedna, i svakim novim poglavljem autorica nas vraća u dan prije. Paralelno s time, povremeno upoznajemo Nic iz srednje škole i ljude s kojima se tada družila. Na taj način autorica je uspjela postaviti mnogo pitanja, a izgleda da se odgovori kriju u prvim danima koje je Nic provela u rodnom gradu. Ipak, na trenutke se može pomisliti kako je i autorica upala u svoju vremensku zamku, jer se dobiva dojam da su pojedine rečenice i pojedini događaji nekonzistentni s vremenskom crtom koju je postavila.

PicsArt_06-15-12.32.38

Osim povremenih vremenskih odskakanja, jedan od minusa ovog trilera je i napetost. Čitatelji trilera naviknuti su na otkrivanje novih detalja, motiva i događaja sa svakim danom koji slijedi, no ne i sa svakim prethodnim danom. Pa se postavlja pitanje, zašto, primjerice, četrnaesti dan nije ni približno napet kao prvi dan koji je Nic provela u Cooley Ridgeu, kada bi, po logičnom slijedu, situacija bila bliža eskalaciji? Pojedini dani provedeni u gradiću u potpunosti su lišeni svake napetosti, dok neki drugi dani i njihovi događaji eventualno vas navedu na podizanje obrve uz neizostavni zvuk ”Hmmm?”. Je li u pitanju autoričina zamka ili jednostavno manjak mašte?

Kako se približavamo kraju, kockice događaja nam se polako slažu i postajemo svjesni što se zapravo dogodilo. A neka otkrića su, vjerujte, zapanjujuća, baš kao i sami završetak ovog romana. A onda se shvaćaju i dani koji uslijedili, tj. dani koji su prethodili, kao i njihov smisao.

PicsArt_06-15-12.29.22

Ipak, teško se oteti dojmu da prva polovica knjige čini jako malo da zaokupi našu pažnju i razigra našu znatiželju kako bi otkrili što se zapravo zbiva, unatoč činjenici kako se knjiga dosta brzo čita i lako je probavljiva. Sud za kraj bi bio: jako slab početak, donekle zanimljiv zaplet i fantastičan i šokantan rasplet. Vrijedna čitanja? Ipak da.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.