THE knjige trećeg kvartala 2018. godine

Ljetni mjeseci i treći kvartal 2018. godine već izgledaju tako daleko, ali sjećanja na neke knjige koje su se pročitale za tih vrelih mjeseci još se dobrano motaju po glavi i, u slučaju sastavljanja top liste najboljih knjiga iz ove godine, na istoj će sigurno i pokoja iz ovog društva pronaći svoje mjesto. Moje književno društvo ovog ljeta bilo je zaista raznoliko, od distopije i znanstvene fantastike do romantike i, kako ih ja volim nazvati, onih životnih priča koje u srce diraju. Napominjem, u nastavku su knjige navedene u redoslijedu kojim su pročitane, ne po međusobnom uspoređivanju i ocjeni. Kao i uvijek, linkove na recenzije možete pronaći u naslovima u nastavku teksta.

 

 

Maja Lunde je u svojoj Povijesti pčela na nenametljiv način se, kroz tri priče o obiteljima usko vezanim uz pčelarstvo, uspjela dotaknuti problema kojeg smo itekako svjesni no, kako to mi ljudi najbolje znamo, jako vješto ignoriramo. Ako bi se za opis ove knjige trebala pronaći samo jedna riječ, to bi bila- opomena. Opomena čovječanstvu što bi se moglo dogoditi ako jedna od najvrjednijih vrsta kukaca nestane s lica Zemlje, opomena za čovjeka, koliko je važno imati obitelj uz sebe koja će biti potporanj i u najtežim situacijama, opomena da činimo sve one naizgled male stvari koje znače puno više.

Eseška zmija autorice Sarah Perry jedno je veliko ljubavno pismo. Ne mislim pritom na romansu koja je protkana kroz stranice ove knjige, a koja nije eksplicitno njena tema. Eseška zmija homage je jednom vremenu, vremenu u kojem je znanost počela doživljavati svoj procvat i vremenu u kojem su začete duboke društvene promjene. Svemu tome svjedočimo kroz oči hrabre Core Seaborne, heroine svoga vremena.

Tuga je pernata stvar je jedna od onih knjiga koje se pamte, zahvaljujući šarenom spektru emocija koji mi je priuštila. U svega osamdesetak stranica svog debitantskog romana Max Porter toliko je mnogo rekao o posjetiteljici koje se svi opravdano užasavamo- tuzi. Ipak, tuga je kod njega dobilo drugo lice koje bi rijetko tko očekivao- lice s kljunom.

Iako u ovom trenutku nema napisanih recenzija za njih (poklapam se ušima od srama), neizostavne su čak dvije knjige Neila Gaimana, Ocean na kraju staze i Coraline. A zašto ih navodim zajedno? Obe knjige zamišljene su kao dječje knjige. I one jesu zaista dječje knjige pune nevjerojatnih pustolovina, ali istovremeno u sebi kriju užas koji sam, kao odrasli čovjek, doživio dok sam ih čitao. Pitanje je koliko je zapravo nama odraslima (ne)dokučiv dječji um i zašto mi, kao odrasli, imamo neodgovorenih pitanja što se dječjeg uma tiče, a jednom smo i sami bili djeca?

Rujan je bio Kingov mjesec, zato sam si dao vremena, čak i više nego što mi je trebalo, kako bi se uhvatio u koštac s monumentalnim romanom Pod kupolom. Iako izgleda zastrašujuće opsežnost ovog romana koji ima više od osamsto stranica, nevjerojatno je kako je pitak, kako se brzo i lako čita o nevoljama koje su zadesile stanovništvo Chester’s Milla koje su pokazale kako se lako u čovjeku budi bijesna životinja kad je opstanak u pitanju.

Možda iz mene u ovom trenutku progovara subjektivnost, ali svaki put kad sam uzeo u ruke knjigu Fredrika Backmana, moje srce prolazilo je kroz raznorazne promjene agregatnih stanja. Ništa drugačije nije bilo i s njegovim romanom Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao. Osebujna bakica i njena unuka Elsa, ali i Britt Marie, koja je glavna junakinja jednog drugog Backmanovog romana, zaista su društvo za poželjeti.

Ono je vrijeme u godini kojem se svi knjigoljupci u Hrvatskoj (a i šire) vesele, stoga se iskreno nadam da će se neki od ovih naslova naći i u vašim interliberskim košaricama. Od mene preporuku svakako imate. 😉


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.