Andrzej Sapkowski: Posljednja želja


Izdavač: Egmont, 2018.

Naslov izvornika: Ostatnie zyczenie

S poljskog preveo Mladen Martić

Već godinama popularni Vještac pokreće se na konzolama i računalima diljem svijeta, pa tako i na mojoj konzoli koja jako često doseže kritičnu točku usijanja. Možda je sad vrijeme da iskoristim onu popularnu izreku koja kaže kako čovjek uči dok je živ, jer mnogo sam besanih noći proveo s očima zalijepljenim za ekran, a da nisam bio ni svjestan o podrijetlu Vješca i njegovom ocu, Andrzeju Sapkowskom. Da, u vrijeme kada su nam informacije dostupne u samo dva klika mišem i takva omaška se može dogoditi. Omaška koja je, srećom, sada ispravljena.

PicsArt_12-18-09.55.34

Vještac Geralt od Rivije svjetlo dana ugledao je sad već davne 1993. godine, prije čitave jedne četvrti stoljeća, što dovoljno govori o njegovoj moći i vradžbinama kojima opija čitatelje, ali i gamere diljem svijeta.

Ali, što je toliko opojno u auri misterioznog Vješca i Posljednjoj želji, zbirci pripovjedaka u kojima se po prvi puta upoznajemo s Geraltom od Rivije?

Geralt od Rivije nije rođenjem postao ono što on jest, snažan i misteriozan lik duge bijele kose koji majstorski barata svojim mačem i koji u rukavima krije mnoštvo vradžbina. Ne. Geralta je do toga dovela neizmjerna patnja.

PicsArt_12-18-09.48.38

Toliko mlad da se vlastitih roditelja ne sjeća, Geralt je kao dijete odveden iz svog doma u Kaer Morhen, inkubator vještaca, kako bi prošao stravičnu torturu koju su samo rijetki i odabrani preživljavali. Od raznoraznih čudesnih napitaka pa sve do obuke rukovanja mačem, Geralt je prošao mukotrpan put kako bi jednog dana svijetom kročio kao Vještac, plaćenik koji ubija čudovišta koja nastanjuju i teroriziraju ovaj svijet i tako očuvao ravnotežu u njemu.

PicsArt_12-18-09.41.31

Posljednja želja možda nije posebna s obzirom na način na koji je napisana, ali je posebna zato što je tako mudro i inspirativno oblikovano djelo u kojem se po prvi puta upoznajemo s Geraltom od Rivije.

Sapkowski je Posljednju želju oblikovao kao zbirku pripovjedaka, što je izrazito zahvalno za čitanje ako imate tek toliko vremena za kratku šetnju s Geraltom kroz njegov svijet. Navedeni format u potpunosti pridonosi ambijentu epske fantastike, što ova knjiga žanrovski i jest, a zahvaljujući kojem se stvara slika Geralta kao legende stvorene u narodu.

Impresivan je način na koji Andrzej Sapkowski piše, jer istovremeno može zvučati kao stari prevarant sklon pretjerivanju i kao pjesnik koji je živio u nekim mnogo romantičnijim vremenima.

PicsArt_12-18-09.35.22

Pripovijetke ujedinjene u Posljednjoj želji kao da su stoljećima nastajale u narodu, prenosile se s koljena na koljeno i prepričavale se među ljudima. Tom osjećaju doprinosi i povremeno preuveličavanje događaja, koje mi je izgledalo kao klasično pretjerivanje jedne seoske babe u prepričavanju nevolja koje su je zadesile, ali i poetičnost s kojom su zapisane Geraltove avanture, kao da ih je zapisao davno zaboravljeni bard.

Sapkowski je dobro iskoristio i svoje poljsko podrijetlo i u Posljednju želju umetnuo bića iz slavenske, ali i mitologija drugih civilizacija, kao što su mantikora, upir, maglomor, zloradka, rusalka, kvaternica, štriga, kikimora i koljada. Uz to, jako je teško ne primijetiti inspiraciju i reference na bajke koje se već stoljećima pričaju djeci za laku noć, kao što su Ljepotica i zvijer, Zlatokosa i Pepeljuga koje u Posljednjoj želji imaju ipak malo drugačije završetke, rekli bi realnije i primjerenije prirodi svijeta u kojem živimo.

PicsArt_12-18-09.53.12

Geralt od Rivije napokon zasluženo dobiva i televizijsku ekranizaciju za koju je prava otkupio streaming servis Netflix. U izradi serije kao konzultant će sudjelovati i sam Sapkowski, dok je čast utjelovljenja legendarnog Vješca dobio sad već bivši Čovjek od čelika, Henry Cavill.


Jedna misao o “Andrzej Sapkowski: Posljednja želja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.