Najbolje knjige posljednjeg kvartala 2018. godine

Nismo ni trepnuli, snap, ode nam 2018. godina. Mislim da nije bilo luđe godine od ove u cijelom mom čitateljskom vijeku jer ne znam kada sam u jednoj kalendarskoj godini pročitao toliko dobrih knjiga. Zasluga za to ide i ovom blogu, jedno ludo putovanje za koje mi je izuzetno drago što sam ga započeo. U ovom trenutku ne usuđujem se napraviti popis 10 najboljih knjiga koje sam pročitao u 2018. godini. Možda za dva tjedna i okrenem ploču kada se svi dojmovi slegnu, ali u ovom trenutku na to ne miriše. Zato vam sad predstavljam najbolje knjige koje sam pročitao u posljednjem kvartalu ove godine. Kao i u prethodne tri kvartalne objave, klik na naslove knjiga vode vas na njihovu recenziju.

20181128_105320_polarr_1

Poznato je već da sam se ove godine uputio u veliku avanturu zvanu knjiški klub, što je predstavljalo moj izlaz iz neke zone komfora. Predivna i jedinstvena ekipa koja se složila u tom klubu ima jako dobar nos za odličnu knjigu. Jedan od naših izbora bio je i Medvedgrad Fredrika Backmana. Nije tajna kakve predivne ljudske priče Backman utka u svoje romane. Ipak, s Medvedgradom je napravio korak dalje, suočivši se s nekim polarizirajućim društvenim pitanjima. Već sam rekao, i ponovit ću, Medvedgrad je najbolja Backmanova dosad objavljena knjiga.

20181112_130106_polarr

Nisam siguran da mogu navesti koliko sam besanih noći proveo igrajući popularnu igru The Witcher, a da nisam ni znao da je nastala prema fantastičnom književnom predlošku. Iako je objavljena davne 1993. godine prva knjiga iz serijala, Posljednja želja, tek je ove godine ugledala svjetlo dana na hrvatskom jeziku. Ali čekanje se isplatilo. Andrzej Sapkowski oblikovao je Posljednju želju kao skup pripovijetki kroz koje nas upoznaje sa svojim junakom Geraltom. Nakon ove knjige mogu samo reći da željno iščekujem prijevod i drugih knjiga iz serijala.

20181123_100709_polarr

Ušao konj u bar sigurno je jedan od najneobičnijih naslova koje sam pročitao ove godine, a za kojeg sam vam dužan recenziju. Kroz lik oronulog komičara Dovale Džija David Grossman obračunava se s mnogim nedostacima izraelskog društva, ali i društva općenito. Ne mogu se mnoge knjige pohvaliti time da su me zbog njih prošli trnci i da su mi se noge oduzele, kao što je slučaj s ovom.

20181126_150730_polarr

Ovu godinu otvorio sam s Medvjedom i slavujem, a pred njezin kraj još jednom sam se prepustio Vasji i njenim pustolovinama u ledom okovanim ruskim krajevima. U Djevojci u tornju (još jedan naslov za koji nemam recenziju), Vasja je zrelija, odlučnija, upornija i hrabrija. Sve one odlike zbog kojih sam se pri prvom susretu zaljubio u njezin lik i zbog čega jedva čekam finale trilogije koja nam uskoro stiže.

20181205_083753_polarr_1

Možda je svaka riječ suvišna kada je u pitanju klasik kao što je Na zapadu ništa novo (OK, sad stvarno pretjerujem s naslovima za koje nisam napisao recenziju), ali ne mogu ne spomenuti tugu i bijes kojima sam bio ispunjen dok sam čitao ovo remek- djelo Ericha Marie Remarquea. Priča o besmislenosti rata i uzaludno izgubljenim malim životima promatrana kroz oči devetnaestogodišnjeg mladića, Paula Baumera.

20181218_121339_polarr

Šećer na kraju ovog popisa je knjiga s kojom smo okončali ovu godinu u book clubu. Nije da ih hvalim, ali stvarno imaju jako dobar nos za izvrsne knjige. Prema istinitoj priči autorice Delphine de Vigan roman je o demonima s kojima se bori svaki pisac pri pisanju romana nakon onog koji je postigao izniman uspjeh. Roman o borbi sa samim sobom, ali i roman o poziciji pisca u izdavačkom svijetu i njegovu odnosu s čitateljima. Prema istinitoj priči knjiga je koja bi sigurno pronašla svoje mjesto među pet najboljih knjiga pročitanih u 2018. godini.

Iskoristit ću priliku objavljivanja ovog popisa na posljednji dan 2018. godine i zaželjeti vam svima sretnu 2019. godinu. Da vam bude ispunjena zdravljem, veseljem, privatnim i poslovnim uspjesima i, naravno, izvanrednim knjigama.

Ali to nije sve! Zahvalio bih vam se svima od srca što ste podržali prvu godinu mog boravka kao blogera na internet prostranstvima, što čitate recenzije, što komentirate sa mnom knjige koje su vam se svidjele i one koje nisu, što dijelite sa mnom komadić svog čitateljskog raja. Hvala vam što sa mnom dijelite ljubav prema knjigama. Hvala vam od srca. ❤


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.