M.T. Reynard: Blackwood Manor

Nakladnik: Print House, 2018.
Ilustracija naslovnice: Cella Anita Celić
Ilustracije u knjizi: Helena Nemeš (učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna)

Da u ovom trenutku trebam pronaći samo jednu riječ kojom bi opisao Blackwood Manor, bez prevelikog razmišljanja bila bi to- elegancija.

Jako je teško da knjiga kao što je Blackwood Manor ne upadne čovjeku u oko. Knjiga na prvu zaista ostavlja dojam nekog engleskog klasika. Ime autorice, dizajn korica koji je, čast divnim izuzecima, rijetka pojava u Hrvatskoj, tema… sve je vodilo ka mom krivom zaključku kako se radi o romanu iz inozemstva koji još kod nas nije preveden.

M.T. Reynard pseudonim je pod kojim piše mlada spisateljica iz Zagreba, a autorica ove predivne reljefne naslovnice je ilustratorica i slikarica Cella Anita Celić.

Smrt gotovo uvijek okrene život naopačke ali, bez obzira koliko bolna bila, ponekad je savršena za novi početak. Nešto čega je Vivianne Rose tek trebala postati svjesna kad je izgubila svoju stijenu, svoj oslonac, najvažnijeg muškarca u svom životu- svog djeda. Obitelj Blackwood, uglavnom raštrkana zbog poslovnih obveza, nalazi se još jednom pod istim krovom kako bi čuli posljednju volju Arthura Blackwooda. Kako trenutak čitanja oporuke biva sve bliže, napetost i netrpeljivost zgušnjava se nad glavama pojedinih članova obitelji. Vivianne nije bila ni svjesna na kakvoj se prekretnici njezin život nalazi kada u djedovoj oporuci, kao nasljednik velebnog, ali zapuštenog, obiteljskog imanja Blackwood Manor bude navedena upravo ona.

Duhovi prošlosti uznemireni su i čekaju svoj povratak na pozornicu.

Iako Blackwood Manor isprva izgleda kao začetak jedne prave obiteljske drame uzrokovane mnogim šokantnim tajnama koje su ugledale svjetlo dana, ubrzo se pretvara u još tajnovitije klupko stoljetnih odnosa moćnih i bogatih obitelji prožeto dramom, romansom, ali i iznenađujućim elementima fantastike.

No, nije Blackwood Manor samo roman o tajnama i skandalima koji prožimaju više obitelji, tematika koju smo toliko navikli gledati u televizijskim serijama. Blackwood Major priča je o rastu. Rastu Vivianne Rose Blackwood.

Navikli smo da su dobrostojeće obitelji s višestoljetnom tradicijom obično patrijarhalne, odnosno da je na čelu obitelji jedna jaka muška ličnost. Iako su ženski likovi jako često snažan potporanj tim muškim likovima, još češće se nalaze u njihovoj sjeni. Takvo je okruženje u kojem se nalazi i Vivianne Rose.

Njezin djed napravio je presedan ostavivši joj u naslijeđe Blackwood Manor što je označilo početak jednog preokreta, jednog sazrijevanja i pronalaska mjesta u muškom svijetu. Autorica je, kombinirajući pisanje u prvom i trećem licu, u potpunosti secirala osjećaje i misli koje su se vrzmale Vivianne kroz glavu, kao i okruženje i jako zanimljive aktere u njemu.

Autoričin izričaj i jezik koji je dala likovima je izuzetno zanimljiv. Iako na trenutke pojedini dijalozi zvuče pretenciozno i kao obično prenemaganje i pretjerivanje, u trenutku kad se dio klupka tajni razvije i kada dio detalja ugleda svjetlo dana, sve sjeda na svoje mjesto.

Blackwood Manor prvi je roman iz Blackwood trilogije u kojem je autorica tek zagrebla površinu povijesti imanja i likova vezanih za nj. Iako je završetak ove knjige donio neke šokantne rasplete i otkrića, ona su tek uvod, vjerujem, u puno veću priču za koju jedva čekam vidjeti kako će se rasplesti.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.