Angie Thomas: Taj hejt u glavi

Izdavač: FOKUS komunikacije, 2019.

Naslov izvornika: The Hate U Give

S engleskoga prevela Ivana Šarić

LRM_EXPORT_182720340430308_20190328_143016267

Thug life- The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody

Taj hejt u glavi kojim truješ djecu, na kraju sve sjebe

 

Tupacov životni moto i naziv njegove glazbene skupine postao je obilježje afroameričke kulture koja se stoljećima suočava s mržnjom i nerazumijevanjem, a ta mržnja i dalje se usađuje djeci u glavu i, kao što uzrečica kaže, nepovratno sve sjebe.

PicsArt_04-05-11.39.10

Sjebala je ta mržnja mnogo toga u životu šesnaestogodišnje Starr koja se, odrastajući u siromašnom getu, nagledala svega, događaja koje nijedno dijete ili tinejdžer ne bi trebalo proživjeti. Svakodnevno pohađanje perspektivne i pretežno bjelačke škole u predgrađu samo donekle distancira Starr od problema koji pogađaju njeno susjedstvo.

Brutalno buđenje i potres pogađaju Starr kada shvati da mržnja i nasilje nisu ograničeni samo na njezin siromašni geto. Khalila, dečka kojega je Starr poznavala cijeli život, dečka s neodoljivim rupicama u obrazima, upucao je bijeli policajac bez ikakvog valjanog razloga prilikom rutinske policijske kontrole.

Bilo bi lijepo kada bi u ovom trenutku mogao utvrditi kako je gore opisana fabula romana ipak samo još jedna fabula fikcijskog romana u kojem je autorica odlučila slomiti krhka čitateljska srca. Ali nažalost- nije.

PicsArt_04-05-11.39.59

Medijski napisi o policijskoj brutalnosti nad afroameričkim stanovništvom, bez obzira na učestalost, postali su gorka svakodnevica i izazov modernog društva? Modernog?

Rekli bismo da su slučajevi kao što je Khalilov nešto što spada u daleku prošlosti, u vrijeme kada je crnačko stanovništvo bičevano zbog pogrešnog pogleda ili neispunjene norme na poljima pamuka. A ipak, svjedočimo nastanku pokreta kao što je Black Lives Matter koji se već godinama bori protiv nepotrebne i često nekažnjene policijske brutalnosti nad crnačkim stanovništvom, ne samo u Americi, već u cijelom svijetu.

PicsArt_04-05-11.41.12

 

Autorica romana Angie Thomas prva je Afroamerikanka koja je zaslužila diplomu iz kreativnog pisanja na Sveučilištu u Belhavenu. Iako je uglavnom pisala u žanru fantastike, potaknuta slučajevima brutalnosti nad crnačkim stanovništvom 2016. godine i činjenicom da je jednom, kao šestogodišnja djevojčica svjedočila pucnjavi, odlučila je dati jako bitan glas tinejdžerici Starr.

Starr ni  sama ne zna koliko je puta podijelila popularne heštegove na društvenim mrežama u spomen žrtava nečijeg ludog metka. Što je s tim zapravo činila, je li iskoristila glas koji ima, je li se izdvojila iz mase i postigla da netko čuje njenu priču? Nije.

PicsArt_04-05-11.43.27

 

S Khalilovim slučajem bilo je drugačije. Starr je na svoje oči vidjela kako joj meci osobe, čija je zadaća štititi građane, nepovratno oduzimaju prijatelja iz djetinjstva. I svejedno, glas je bilo jako teško pustiti. Najmanji problem bio je zakoračiti pod svjetla reflektora. Pitanje je: kako se nositi sa svim izazovima koje taj korak nosi?

Krajem 2018. godine, popularna aplikacija za knjiške moljce Goodreads, provela je jubilarni deseti izbor najboljih knjiga godine i po prvi put uvela kategoriju Najbolje od najboljeg.  U moru svjetski priznatih i popularnih autora- a samo neki od njih su Neil Gaiman, Stephen King, Gillian Flynn i Kristin Hannah- nadmoćnu pobjedu odnijela je Angie Thomas sa svojim debitantskim romanom Taj hejt u glavi, zbog čega je dospjela u fokus publici kojoj inače možda i ne bi.

Zasluženo? Diskutabilno. Ali skoro sedamdeset tisuća glasova ipak nešto govori.

PicsArt_04-05-11.42.16

Taj hejt u glavi možda i nije najbolje djelo u toj konkurenciji. Ali je jako važno. Dovraga, jako je važno. Autorica nije dopustila da važnost i ozbiljnost teme o kojoj progovara pojede jezik i izraz jedne tinejdžerice, čime je uspjela približiti ovaj roman svim generacijama, onima koji su se s problematikom susreli već mnogo puta, i onima koji nažalost tek trebaju posvjedočiti mržnji koja se i dalje sije i zalijeva u mnogim, ne samo mladim glavama.

Angie Thomas dala je jako bitan glas jednoj običnoj tinejdžerici i od nje napravila inspirativnu heroinu. Priča koju priča Starr i ljudi oko nje nije samo kritika sustava koji potiče rasnu nejednakost, nego još mnoštva društvenih problema koji su ugurani između redaka ovog romana. Važno je da se ukaže na nepravde, nejednakosti i probleme koji pogađaju društvo, jer oni sigurno neće nestati ako se sve to prešuti.

Glas imaš. Pitanje je što ćeš učiniti s njim? Hoćeš li ukazati na mržnju i zlo, ili ćeš se utopiti u nijemoj sivoj masi? Izbor je tvoj.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.