Martha Hall Kelly: Zaboravljene djevojke

Izdavač: Mozaik knjiga, 2018.

Naslov izvornika: Lilac Girls

S engleskoga prevela Mirna Čubranić

LRM_EXPORT_386486295764639_20190603_125248432

1958. godine Norman Cousins, politički novinar i urednik časopisa The Saturday Review, članak o Kunićima iz Ravensbrucka započeo je rečenicom: ”Pišem ovaj članak znajući da će mi najteže od svega biti uvjeriti ljude da ovo o čemu pišem nije pogled u utrobu zamišljenog pakla, nego dio našeg svijeta.

PicsArt_05-29-06.24.07

Desetljećima poslije i dalje se iste riječi mogu upotrijebiti. Jako je teško zamisliti užase koji su se odvijali u Ravensbrucku, zloglasnom nacističkom koncentracijskom logoru za žene, koji je na zapovijed Heinricha Himmlera osnovan 1938. godine, a zatvoren 1945. godine. Logor koji je bio samo kap u moru njih postavljenih diljem Europe. Logor u kojem su vršeni brutalni pokusi tako da su imitirane i rekreirane ozljede s bojišnice na nogama nesretnih žena koje su nakon toga dobile nadimak Kunići. Prvo, jer su služile nacističkim nadriliječnicima kao pokusni kunići i, drugo, jer su nakon tih mučnih zahvata skakutale na onoj zdravoj nozi.

S obzirom na mnoštvo knjiga koje sam pročitao o Drugom svjetskom ratu i u kojima sam uglavnom susretao iste događaje, iste datume i ista lica koja su se prešetavala po vremenskoj crti Drugog svjetskog rata, istovremeno osjećam i žalost i sram što se nisam prije susreo s ovom pričom.

PicsArt_05-29-06.33.38

Ali u tome je ljepota, koliko god ona gorka bila, romana kao što je Zaboravljene djevojke. Iako romansirani prikaz događaja za vrijeme postojanja logora u Ravensbrucku i njegovih posljedica, Zaboravljene djevojke u sebi nose nešto što nećete pronaći u nijednom udžbeniku iz povijesti.

Zahvaljujući Zaboravljenim djevojkama upoznao sam Caroline Ferriday, nekadašnju brodvejsku glumicu i suradnicu francuskog konzulata u New Yorku. Ipak, prije svega, Caroline Ferriday bila je jedna heroina koja je nesebično žrtvovala svoju svakodnevicu i golu egzistenciju kako bi, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, pomogla onima od kojih je svijet okrenuo oči u trenucima kada su oni svijet i njegovu pomoć najviše trebali.

PicsArt_05-29-06.34.26

Zaboravljene djevojke prikazuju i transformaciju jedne benigne i hvalevrijedne ambicije – zahvaljujući okolnostima, obećanjima i vjerovanjima- u nešto za što nema drugog naziva osim- zlo. Herta Oberheuser, mlada liječnica željna dokazivanja i očuvanja egzistencije vlastite obitelj, prijavljuje se za mjesto liječnice u kampu za preodgoj žena, ni svjesna u kakvom će se brlogu ljudske opačine i igre imaginarne superiornosti naći i u što će nju to pretvoriti.

I dok su Caroline Ferriday i Herta Oberheuser bile stvarne osobe, bez obzira na to što je njeno ime za potrebe ovog romana izmišljeno, ne bi bilo prikladno nazvati lik Kasie Kuzmerick izmišljenim. Da, ime je izmišljeno, ali svaki događaj, svaka trunka neizvjesnosti, straha, svaka bol, svaka prolivena suza pripadala je barem jednoj mladoj Poljakinji koja je bila zatvorena u Ravensbrucku.

PicsArt_05-29-06.26.35

Zaboravljene djevojke šokantan je roman jer, kao što je već rečeno, ne može čovjek svojom maštom predočiti ni dovoljno se načuditi užasima koje je nacistički režim priredio za tzv. ”niže rase”. Bitno je naglasiti da se autorica nije dala uhvatiti u zamku dehumaniziranja zla i njegovog prikazivanja kao jedne opće pojave koja postoji na ovom svijetu jer, eto, jednostavno postoji i kao da se ne može iskorijeniti. Ne, u ovom romanu to zlo ima lice, ima ruke kojima čini sva nedjela, ima ime i prezime kojim ga možemo nazvati.

No ono što je puno važnije u ovom romanu jest ona nada koja tinja u mraku zla i bezumlja. Nasuprot patnjama koje su mnoge žene podnijele u zloglasnom logoru autorica prikazuje enormnu snagu jedinstva, enormnu snagu volje u trenucima od životne važnosti, veliku važnost jedne najobičnije korice kruha i žličice vode i, naposljetku, ljepotu ljudskosti i empatije koja nadilazi udaljenost i preskače kontinente.

PicsArt_05-29-06.35.20

Drago mi je da sam zbog romana Zaboravljene djevojke upoznao još jedan maleni fragment velikog ožiljka povijesti ljudskog roda. Drago mi je da zbog romana kao što je ovaj, ne samo djevojke koje su pretrpjele torturu ravensbruškog logora, već sve duše pale zbog jedne bezumne epizode u ljudskoj povijesti, nikada neće biti ono što su jedno vrijeme, zbog nespremnosti svijeta na suočavanje sa surovom realnošću bile- zaboravljene.


Jedna misao o “Martha Hall Kelly: Zaboravljene djevojke

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.