Caroline Kepnes: Ti

Nakladnik: Stilus knjiga, 2019.

Naslov izvornika: You

S engleskoga prevela Jelena Pataki

LRM_EXPORT_199521007515944_20190529_190114199

Na prvi pogled, Joe Goldberg izgleda kao san koji bi vjerojatno kod mnogih djevojaka, osobito knjiških moljčica, bio jako mokar. Zgodan, oku ugodan, neodoljivog osmijeha i izrazito uljudan. Svaka bi ga majka za zeta poželjela. I, knjižara! Zaboga, radi u knjižari!

Na drugi pogled… hm… blago rečeno, sve navedeno bi palo u vodu.

PicsArt_05-29-06.55.44

Kada je u pitanju ona klasična zatelebanosti i bezglava muška zaljubljenost (ili zaluđenost), Joe ide korak dalje od svakog muškarca i ne ustručava se bezobrazno koristiti bespuća interneta kako bi dobio ono što želi. U ovom slučaju predmet njegove žudnje je Beck, Guinevere Beck, koja je zakoračila u Joeovu knjižaru i imala tu (ne)sreću da su joj roditelji podarili jedinstveno ime, što je Joeu uvelike olakšalo pronalazak njezinih profila na društvenim mrežama.

Joeov um granice ne poznaje, u njemu je Joe muškarac kao stvoren za Beck, Beck je odabranica njegova srca, a u namjeri da ovu recenziju zadržim u koliko-toliko pristojnom tonu, neću spominjati u kolikoj je mjeri Beck odabranica Joeove donje glave.

PicsArt_05-29-06.54.43

Ti je bizaran, crnohumoran, zabavan, ali na trenutke i pomalo jezovit roman. Da ne spominjem da je prekrcan duhovitim i pametnim referencama na pop kulturu. Kategorija u koju bi najlakše svrstao ovaj roman bila bi- grešno zadovoljstvo.

Jezoviti aspekt romana krije se u činjenici da smo na internetu ipak ranjiviji nego što sami sebi želimo priznati, nešto što je Joe jako spretno iskoristio. Nije ta jezivost na onaj klasičan horor način, ali dovoljno je biti svjestan da je navedeno itekako moguće, zbog čega upitnik zatitra nad glavom. Objavljujemo vlastiti identitet na brojnim društvenim mrežama, fotografije, internet kupovina… u nekim ekstremnijim slučajevima pronađe se i broj grudnjaka, uzorak stolice, krvna grupa (potrebno je samo malo detaljnije istražiti ;)) U ovom globalnom selu rijetko što još uvijek nije na izvolite.

PicsArt_05-29-06.58.48

Posebno je zanimljiv način na koji se Joe obraća Beck, pošto je cijeli roman pisan u drugom licu. Na trenutke djeluje jako optužujuće, kao da je Joe sudac, a Beck ta koja sjedi na optuženičkoj klupi i čeka svoju presudu za počinjeni zločin. Način na koji je roman napisan dovodi do još jednog uznemirujućeg pitanja.

Jasno je kao dan, Joe je glavni lik i glavni negativac od prve do zadnje stranice (ili možda nije 😉 ). A negativci nisu inače tip ljudi koje bi normalan čovjek podržavao. Pa zašto sam onda, jednim dijelom svoga bića, htio da Joeu nešto pođe za rukom?

PicsArt_05-29-06.56.50

Joe je jedan jako zanimljiv primjerak predatora. Nije onaj tip koji će slijepo nasrnuti na nešto što mu je nadohvat ruke. On je, zapravo, tip kakvog u filmovima inače volimo mrziti jer, umjesto, da konačno uzme svoj plijen, on se s njim poigrava, djeluje polako, uzima si trenutak za uživanje i dokazivanje svoje superiornosti, uvjeren da ga više ništa ne može odvojiti od njegovog cilja.

A onda plijen napravi svoj potez zbog kojeg naizgled jako organizirani predator izgleda kao još jedan slijepo zatelebani školarac koji jednostavno ne zna kako se približiti djevojci koja mu se sviđa. I onda se dogodi da publika (u ovom slučaju ja) kreneš za tog školarca navijati, jer sve što on zapravo želi je ta djevojka- koja je, usput, jako iritantna- a svemir kao da se urotio da ga od nje odvoji. Zapita se čovjek je li sve u redu s njim.

Ti je zapravo roman o jednoj jako zabavnoj igri mačke i miša. Ali, smatrajte se upozorenima. Seksualni apetiti koje ovi mačak i mišica imaju nisu za svačiji želudac. Treba podnijeti količinu falusa, ejakulata, kao i probavnih i vaginalnih problema. A postoji i realna mogućnost da vam se pojedini jastuci koje posjedujete, samo zbog boje, nepovratno ogade.

PicsArt_05-29-06.57.50

Bez obzira na sve, ono što roman Ti garantira jest jedna luda, brza, mokra i vruća vožnja zbog koje bi ionako vreli ljetni dan mogli biti još vreliji. 😉

Roman Ti doživio je i svoju ekranizaciju u obliku TV serije na platformi Netflix koja je postigla veliki uspjeh jer se sprema i druga sezona, a znamo da Netflix ne oprašta neuspjehe tako lako. Što se tiče književnih predložaka, objavljena je i druga knjiga koja se zove Hidden Bodies, a šuška se šuška da autorica sprema još dvije knjige.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.