Jo Nesbø: Nož (Harry Hole #12)

Nakladnik: FOKUS komunikacije, 2019.

Naslov izvornika: Kniv

S norveškoga prevela Jelena Loma

LRM_EXPORT_413444723315241_20190618_133911497

Nakon jedanaest romana u ciklusu veliko je pitanje koliko je inspiracije autoru ostalo za napisati idući roman, a da sve to ne djeluje otrcano, isprano, vidljivo neinspirativno i napisano samo da se zgrne novac i knjiga proda zahvaljujući imenu kojeg je ciklus stvorio?

Pitanje s kojim, izgleda, Jo Nesbø nema problema, jer je još jednom uspio napisati roman, dvanaesti u nizu, u kojem još jednom potvrđuje zašto milijuni čitatelja obožavaju avanture kroz koje provodi Harryja Holea.

Ono na što smo navikli od Nesbøa jest da na svakom koraku pratimo Harryja Holea i njegovo kršenje pravila koji, s nevjerojatnim prevratima i zaključcima rješava naizgled nerješive slučajeve. Ali je li to dovoljno za dvanaesti roman u nizu?

PicsArt_06-19-12.37.29

Ne, naravno da nije.

Zato je prvi dio romana Nož daleko od onoga što bi mogli nazvati klasičnim kriminalističkim trilerom.

Zbog koga?

Zbog Harryja.

PicsArt_06-19-12.39.01

Harry Hole je svim obožavateljima ovog ciklusa, usuđujem se reći, već odavno prestao biti samo jedan lik buntovnog istražitelja koji voli prekršiti mnoštvo pravila, a odgovore koji mu nedostaju potražiti na dnu boce, jer je obično čaša premalo. Postao je lik kojeg obožavamo u njegovim najboljim danima i onim danima za koje smo mislili da su najgori. Jer, može li gore od alkoholnih koma, sakaćenja tijela i likvidiranja njemu nekih dragih ljudi?

Naravno da može. A Harryjevom padu je ovog puta bilo izrazito bolno svjedočiti.

PicsArt_06-19-12.39.45

Zato je prvi dio romana nemilosrdan povratak Harryja Holea na tvorničke postavke, i više izgleda kao psihološka drama u kojoj će Harry pokušati prevrtjeti film o svemu što je prošao više puta, preispitivati samoga sebe, suočiti se s demonima iz prošlosti i onima koji ga čekaju čim kroči nogom u svakodnevicu.

Harry je na samom dnu. Ovog puta zaista izgleda da gore ne može, a njegov mamurluk, činjenica da ga je voljena žena izbacila iz kuće i buđenje u mrljama tuđe krvi samo su predvorje pakla koji ga čeka.

A što možeš napraviti s čovjekom koji je na samom dnu?

 

Baci mu pred nos nešto za čime traga, nešto čega je jako žedan. Stavi mu to nešto gorko potrebno pred nos, dovoljno blizu, no dovoljno daleko, izvan dosega tog očajnog čovjeka. Navedi ga da pomisli kako bez toga njegov život smisla nema i kako nijedan korak dalje bez toga nije vrijedan.

A onda mu to napokon prepusti i vidi što će s tim napraviti. Hoće li shvatiti da si se samo brutalno poigrao s njim?

PicsArt_06-19-12.40.55

Naravno da hoće, ipak pričamo o Harryju Holeu.

U trenutku kada to shvati, vraća nam se Harry na kojeg smo navikli. Onaj Harry koji na kilometar smrdi po alkoholu i kojeg korak povremeno izda, ali isti onaj Harry čiji um i dalje nedokučivo radi kao podmazan i primjećuje detalje koji se laičkom oku vrlo lako izmaknu.

Nož sigurno nije jedan od onih manijakalno brzih kriminalističkih trilera koje je napisao Jo Nesbø. Ali, imali smo već prilike čitati i njegova sporija izdanja koja su u jednakoj mjeri osvajala i ostavljala bez daha baš kao i ona brza.

Prvi dio Noža djeluje kao jako mučna psihološka drama koja svojim ritmom u potpunosti odgovara apatiji kroz koju Harry Hole prolazi. Nevjerica, potoci alkohola, odbijanje suočavanja s gorkom stvarnošću, gubitak povjerenja samo su neki od problema s kojima se ovog puta suočava. Drama koja možda na trenutke izgleda otegnuto, ali koja je potrebna obožavatelju ovog ciklusa romana, kako bi još jednom secirao i još dublje zaronio u glavu i misli ovog detektiva.

PicsArt_06-19-12.41.55

Ništa, ali zaista ništa me nije moglo pripremiti za pravu trilersku poslasticu u drugom dijelu romana, u kojem ne nedostaje one lude i brze akcije, Harryjevih nevjerojatnih dedukcija i onih sočnih prevrata i zaključaka u radnji romana kakve samo Nesbø i Hole znaju pripremiti, a zbog kojih vilica i dalje u čuđenju visi, baš kao s nekim od najboljih romana iz ovog ciklusa.

Nakon Noža postavlja se pitanje: trinaesti roman? Naravno, zašto ne? Ako će i dalje donositi jezive zločine, kvalitetno zamršene priče i kvalitetne drame za glavne likove zbog kojih je zaista jako teško odlijepiti oči i prste od knjige, može ih napisati još najmanje dvanaest.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.