Donato Carrisi: Šaptač

Nakladnik: Znanje, 2019.

Naslov izvornika: Il suggeritore

S talijanskoga prevela Morana Mazor

LRM_EXPORT_221564865935908_20190705_091458271

 

Prekinuto i oskvrnuto djetinjstvo.

Amputirane nevine dječje ruke posložene u krug.

Jer nije bilo dovoljno ubiti nadu njihovim najbližima kako njihova kratka životna linija nije prekinuta, bilo je potrebno  dodatno ih oskvrnuti i poigrati se njihovim odrezanim udovima.

U pitanju je neka bolesna igra.

Samo tko tu igru vodi?

Dovoljno da vam okrene želudac naopačke?  Hoho, ali nismo još ni počeli.

PicsArt_07-05-08.47.03

Navedeno je samo uvod u sve ono što vas čeka ako zavirite među korice romana Šaptač, autora Donata Carrisija, kojeg sam toliko gorljivo čekao na hrvatskom jeziku, nakon što sam se iz susjedstva naslušao  hvalospjeva na njegov račun i koji je predstavljan kao prava poslastica za ljubitelje kriminalističkih trilera.

Odgovor na gore navedeno gnjusno pitanje nervozno se iščekuje od iskusne istražiteljice Mile Vasquez koja je na posudbu došla u tim koji jednostavno ne zna kojim putem krenuti u potrazi za odgovorima. Tek zagrebavši površinu slučaja, odnosno onoliko koliko su joj dopustili, Mila shvaća zašto uhodani tim izgleda kao da slučaj istražuje zavezanim rukama.

Osim što mora pomoći policijskom timu koji je na rubu razapinjanja od strane medija i javnosti, dok joj pojedine ”kolege” otežavaju svaki napravljeni korak, Mila Vasquez mora se nositi i sa svojim duhovima iz ormara, svojom tajnovitom, ali teškom prošlošću zbog čega sve proživljava na prilično poseban način.

PicsArt_07-05-08.48.40

Svaka pohvala koju sam čuo za Donata Carrisija i njegove psihološke kriminalističke trilere u mojim očima je, nakon zadnje stranice Šaptača, i više nego opravdana.

Da se razumijemo, Carrisi ima fantastičnu podlogu za pisanje žanra kojeg piše što bi, da ga uspoređujemo s drugim autorima, bila i više nego velika prednost. Carrisi je, nakon studiranja prava, pohađao i određene tečajeve iz kriminalistike i biheviorizma, zbog čega sam poprilično siguran da na svojim policama, ali i u glavi, ima dovoljno knjiga koje može pretražiti i iskoristiti ih za stvaranje uvjerljivih trilera koji će čitatelja držati na rubu živaca.

PicsArt_07-05-08.54.10

Uznemirujuća je činjenica da su inspiracija za ovaj roman i poneke njegove dijelove bili istiniti događaji. Zapravo, uz kozmetičke izmjene su ti istiniti događaji i prepričani, a odsječene dječje ruke samo su početak jednog užasnog niza.

Zanimljivo je i da Carrisi nije na bilo koji način vezao radnju ovog romana za jedan grad ili državu. Jedan od romana koji ne zahtijeva nijednu geografsku poveznicu kako bi savršeno dobro funkcionirao. Nigdje nećete pronaći ime grada, ime države, a čak i imena likova nemaju onaj prizvuk tipičan za imena koja potječu iz jedne države.

PicsArt_07-05-08.53.04

Što me dovodi do sljedećega…

Likovi, oni su ti koje još nekoliko puta želim vidjeti, želim čuti što još oni imaju ispričati. Oni nisu isključivo crni ili bijeli, oni imaju svoje svijetle i svoje mračne trenutke, i savršeno postavljenu podlogu za svaki od tih trenutaka, što je zapravo i nit vodilja ovog romana. Ideja ovog romana jest da svatko od nas ima svoju mračnu, baš kao i svijetlu stranu, a mi smo ti koji odlučujemo u kojoj će mjeri svaka biti pokazana, koju ćemo više birati u odlukama  koje svakodnevno donosimo i u odnosima s drugim ljudima.

Iako lik kao što je istražiteljica Mila Vasquez za kriminalističke trilere već postaje klasičan i zalazi u domenu klišeja sa svojom problematičnom prošlošću, povremenim izmišljanjem vlastitih pravila igre i za nju iznenađujućom količinom suosjećanja, želim vidjeti kakvih još strašnih slučajeva za nju Carrisi pripremio.

PicsArt_07-05-08.52.01

Šaptač je jedan od onih trilera zbog čije magnetne privlačnosti je jako teško od njega odlijepiti oči i prste. Šokantan od prve do posljednje stranice, čini upravo ono što jedan pravi punokrvni kriminalistički triler mora napraviti; držati čitatelja na rubu, povremeno mu slediti krv u žilama događajima i detaljima, poigravati se s njime, tjerati ga na konstantno preispitivanje i nagađanje u kojem ne primjećuje kojom brzinom okreće i proždire stranice, sve do vratolomne završnice i konačnog zakucavanja i zaključivanja romana.

Za sve ljubitelje kriminalističkih trilera Šaptač je prava poslastica, nemojte si dozvoliti da propustite ovaj roman.


Jedna misao o “Donato Carrisi: Šaptač

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.