Ian McDonald: Luna: Mladi Mjesec

Nakladnik: Vorto Palabra, 2019.

Naslov izvornika: Luna: New Moon

S engleskoga preveo Kristian Vlašić

LRM_EXPORT_336718401969621_20190808_232454024

 

Mjesec. Povijest kaže da smo ga osvojili 1969. godine, kada je Neil Armstrong napravio onaj poznati maleni korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo. U proteklih pedeset godina, koliko smo daleko odmakli u pokušaju da taj korak učinimo još većim?

Mnogo. Toliko da smo, u beskonačnosti našeg svemira, već debelo u potrazi za planetima koji bi nam pružili približno dobre uvjete kao naša Zemlja, koju smo već poprilično ranili.

PicsArt_08-05-07.59.43

Ian McDonald nije otišao toliko daleko, ni vremenski ni prostorno. Prostorno, otišao je svega sitnih 384 400 kilometara daleko, na satelit koji nam se s visina smiješi za vedrih noći. Mjesec. Vremenski, toliko daleko da bi ga čak i mi, da se McDonaldov scenarij obistini, mogli doživjeti.

I dok nam Mjesec, promatran sa Zemlje, izgleda toliko romantično, uvjeti na njemu su mnogo brutalniji i siroviji, i dovoljan je samo jedan mali pogrešan korak kako bi nas Mjesec lišio života. Ne samo zbog neprijateljski nastrojenog okoliša u kojem, pogađate, vlada odsutnost kisika i gravitacije, već i zbog načina na koji se život na Mjesecu ”uredio”.

PicsArt_08-05-07.55.56

Zamislite život u kojem su norme podložne izuzetno slobodnom tumačenju, u kojem ne postoje društveni ugovori već samo dogovori, život u kojem se odjeća i hrana mogu riješiti jednostavnim 3D printanjem, u kojem je pitanje spola apsolutno nebitno, a sve vrvi napetom seksualnom energijom. Život u kojem ne postoji novac kao takav, već se sve plaća vodom, kisikom, prostorom i podacima.

Naravno, ako imate sreće da sve to posjedujete, jer ”radnička” klasa mora pošteno odvagati svaku jedinicu prije nego je potroši dok prava moć, pravo bogatstvo leži u rukama korporacije Lunar Development i povlaštenih obitelji, tzv. Zmajeva, koje su imale priliku među prvima sudjelovati u kolonizaciji Mjeseca i proglasiti monopol nad njegovim resursima. A odnosi između Zmajeva prožeti su spletkama, podmetanjima, seksualnim odnosima, ugovornim brakovima i ubojstvima.

PicsArt_08-05-07.57.03

Ian McDonald u roman Luna: Mladi Mjesec upakirao je sve što čini jedan zabavni SF zabavnim.

Prije svega, radnja Lune izgrađena je na fantastičnoj scenografiji koju autor postepeno, sloj po sloj, razotkriva i pretvara jedan naizgled dosadnjikav sivi satelit u bogatu i tehnološki zapanjujuću arenu koja postaje poprištem sukoba bogatih obitelji koji, iako se dobrim dijelom odvija u rukavicama, ne oskudijeva u brutalnosti.

A kad smo već kod sukoba Zmajeva ili pet obitelji koje ”vedre i oblače” prilike na Mjesecu… iako smješten u tehnološki napredno doba- zbog kojeg mnoge prilike i običaji, kao što je apsolutna irelevantnost spolova, u potpunosti odudaraju od nekih drugih vremenskih crta- sukobi Zmajeva neodoljivo podsjećaju na prave sočne srednjovjekovne dvorske intrige, smicalice i podmetanja. Doduše, uz manje količine krvi- i dvorovi nisu omeđeni teškim kamenim blokovima, već ogromnim staklenim stijenama- ali ne može se ignorirati prisutnost tog osjećaja zaintrigiranosti, golicanja mašte i iščekivanja u čijim će leđima završiti bodeži koji se skrivaju u rukavima i čija će se dvorska luda pokazati mnogo pametnijom i prepredenijom nego što se predstavlja.

PicsArt_08-05-07.57.54

I dok se pojedini likovi igraju paževa i dvorskih luda, na drugom kraju spektra se nalaze likovi koje bi bez greške mogli smjestiti u malo bližu nam prošlost, u vrijeme prohibicije, na čelo gangsterskih obitelji. Važne pojave koje zahtijevaju poštovanje za sebe i svoju obitelj.

Naravno, takve smicalice i nadmudrivanja nikako ne odgovaraju dosadnim i jednoličnim likovima- a za pronaći takve u ovom romanu treba se čovjek zaista svojski potruditi- no ono što ovaj roman nikako ne dopušta jest vezivanje za likove- jer nikako ne možete biti sigurni i spremni na sudbinu koja ih čeka-  iako sam i sam pronašao nekolicinu njih za koje bih stvarno volio imati u svom društvu (pa čak i onom intimnijem). Osebujnost likova ipak ne ugrožava jedan izrazito bitan detalj ovog romana. Obitelj. Obitelj koja je iznad pojedinca, obitelj za koju se živi i za koju se napravi sve što je moguće, pa i više od toga.

A vidi vraga, sve je krenulo od povrijeđene časti- i monopola- jedne obitelji.

PicsArt_08-05-08.00.43

Luna: Mladi Mjesec prvi je roman trilogije Luna u kojem su obitelji tek počele poduzimati konkretne korake jedne protiv drugih, u kojemu su se događaji tek počeli zahuktavati, u kojem se dobiva tek dašak pakla koji na Mjesecu može nastati.

Svejedno, Luna je roman od kojeg sam, jednom kad sam se prepustio odsutnosti gravitacije, dobio sve što sam očekivao: fantastičan, zabavan, bogat SF roman u kojem svi aspekti izvrsno funkcioniraju i, naposljetku, roman za kojeg sam zakovao oči i zbog kojeg sam se prepustio agoniji čekanja nastavaka. Jer, igra je tek počela.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.