Andrzej Sapkowski: Vilenjačka krv (Saga o Vješcu #3)

Nakladnik: Egmont Hrvatska, Biblioteka Puls, 2019.

Naslov izvornika: Krew elfow

S poljskoga preveo Mladen Martić

LRM_EXPORT_339246552472697_20191022_211307207

Iako oblikovane kao zbirke pripovijetki koje nisu preveć međusobno vezane radnjom, već samo plejadom izuzetnih likova, Posljednja želja i Mač sudbine Andrzeju Sapkowskom bile su i više nego dovoljne da oblikuje nešto veliko. Serijal koji će, skoro tri desetljeća po objavljivanju izvornika, i dalje izazivati veliki interes i oduševljenje kod čitatelja, osobito ljubitelja prave dobre fantastike.

Avanture moćnog Geralta, misteriozne Yennefer i beskrajno simpatičnog trubadura Maslačka jednostavno su tražile da ih se stavi u okvir jedne veće i epske radnje. Srećom, Sapkowskog je tu mašta izuzetno dobro poslužila pa je, nakon dvije zbirke pripovjedaka, napisao još pet romana, stvorivši tako serijal od impresivnih sedam knjiga.

A Vilenjačka krv prvi je roman u tom serijalu.

20191022_210949_0000

Duhovi su se još jednom uznemirili. Nakon relativno dugog mirnog razdoblja, svijet se uskomešao, jer izgleda da su se borbeni rogovi iz Nilfgaarda još jednom oglasili, a kandže još jednom naoštrile za osvajanje svijeta. Patuljci, ljudi i vilenjaci još jednom oštre noževe i potežu ih jedni na druge, baš kao što je proročanstvo reklo, da sve počinje prolijevanjem vilenjačke krvi. Ali ne baš obične vilenjačke krvi.

A gdje se u toj priči nalazi Lavić iz Cintre, malena Ciri, koja je jednom već preživjela napad krvoločnih Nilfgaarđana i još ni ne zna svoje mjesto u tom svijetu kojeg još jednom čeka divlji potres?

Geralt, uznemiren crnim slutnjama, drži da je najsigurnije mjesto za nju Kaer Morhen, dom Vještaca.

Ciri, Lavić iz Cintre, Mač sudbine, u fokusu je ovog romana, a put prema njenom odrastanju i sazrijevanju u ono što ni sama u najluđim snovima nije mogla zamisliti, optočen je nizom živopisnih, intrigantnih, zabavnih, humorističnih, ali i mračnih likova.

20191022_210631_0000

Duša bi uvenula kad se ne bi spomenula moćna, pronicljiva, intrigantna, suosjećajna čarobnica Triss Merigold, koja je kao majka i sestra malenoj Ciri, koja se ne ustručava pokazati dubinu i jačinu ljubavi ravne majčinskoj, kao ni kao mač oštru strogost u treninzima koji trebaju oblikovati Ciri u ono što joj je zapisano i suđeno još prije njezinog rođenja.

Kako zaboraviti neodoljivog trubadura Maslačka koji je dovoljno zauzet vlastitim avanturama, ili moćnu Yennefer koju smo već imali prilike susresti u Posljednjoj želji i Maču sudbine?

Iako je po njemu nazvan cijeli serijal, Vještac Geralt je lik kojeg se možda najmanje viđa u Vilenjačkoj krvi, no mnoštvo njegovih riječi i postupaka djeluje iz sjene jer, nemojmo zaboraviti, mnogo puta Vještac tako i djeluje.

20191022_210808_0000

Vilenjačka krv roman je kojem bi se moglo prigovoriti zbog mnogo toga- povremena šturost i nedorečenost u radnji samo je jedna od nazovimo je tako, zamjerki- ali u ovom trenutku si uzimam slobodu da, osim ove navedene, više ne dajem prostora nijednoj drugoj. Zašto?

Ne zato što bi to izgledalo kao bezobrazno seciranje i cijepanje romana kao atoma do najsitnijih detalja nego zato što, čitajući ovaj roman, u nijednom trenutku nisam pomislio da mi nešto nedostaje. Zato što sam se dobro zabavljao na svakoj stranici ovog romana. Zato što je cijelo vrijeme u meni prevladavao osjećaj koji tražim u knjigama, ne nužno samo onim koje su okarakterizirane kao fantasy ili znanstvena fantastika. Zato što sam bez obzira na raznorazne štrige, mantikore, upire, ili pak pobunjene i gnjevne vilenjake koji bi mi rado pustili krvi ispod vrata, poželio ostati u tom uznemirenom svijetu koji se nalazi na rubu još jednog krvavog sukoba.

20191022_210911_0000

Da, Vilenjačka krv je samo uvod, ali ako se po jutru dan poznaje i ostatak serijala po ovom romanu, bez imalo ustručavanja zaključujem, u ostatku serijala slijedi prava luda vožnja za koju jedva čekam kupiti kartu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.