O audio knjigama

20200509_113555

Društvene mreže su divota, osobito kad se u pravilnim vremenskim intervalima otvore pokoja vrata pakla raspravama o formatu u kojem je netko ”pročitao” knjigu.

Knjiga je knjiga! Istina! Divan je osjećaj držati knjigu u rukama, uživati u okretanju svake njene stranice. A tek miris… jao! Opijum!

Manjak slobodnog vremena, prostora, praktičnost ili možda čista nemogućnost čitanja knjiga u klasičnom formatu naveli su nas da posegnemo i za nekim drugim njezinim oblicima. E-knjige i audio knjige fantastični su i praktični formati prilagođeni užurbanom načinu života u kojem, nažalost, jako malo vremena ostaje za čitanje.

Kada pričamo o tim ”modernim” formatima, nismo ni svjesni koliko daleko u povijest seže format audio knjiga.

Znate li da su prve snimke nastajale već krajem 19. stoljeća? Doduše, u pitanju su bile kratke pjesmice, ali kako je napredovao način pohranjivanja audio snimaka, tako je napredovala i mogućnost snimanja zapisa i opsežnijih knjiga. Od jedne jedine pjesmice na ploči, do nekoliko stotina knjiga na jednom mediju. A ne zaboravite da se čitanje knjiga emitiralo na radio postajama. A siguran sam da ste svi kod kuće imali barem jednu audio kasetu s najpoznatijim svjetskim bajkama. Vjerojatno su skrivene negdje iza gomile kaseta Zdravka Čolića i Miše kovača. 😉

Sila (ne)prilika navela me (ne mogu reći natjerala, jer ipak uživam u tome) da se okrenem ka ”čitanju”, odnosno slušanju knjiga. Nije u pitanju moj prvi susret s audio knjigama, ali ovog puta to druženje će postati nešto trajnije.

I nije da se bunim, barem što se ”čitanja” tiče, jer audio knjige, osim što su izuzetno praktičan format (možete očistiti cijelu kuću ili prešetati pola grada dok dovršite jednu knjigu), nude jednu novu dimenziju doživljaja knjige. veliki dio izdanja audio knjiga čitaju glumci, pa samo zamislite sreću kada knjigu u kojoj uživate čita neko od vaših omiljenih lica iz svijeta filma. Mijenjanje glasa od lika do lika, varijabilna dinamika, imitacija zvukova samo su neki od elemenata koji čine doživljaj knjige intenzivnijim, dubljim, pa možda čak i boljim nego što bi se knjiga doživjela čitanjem.

Format audio knjige u Hrvatskoj nije ni približno zaživio kao što je to slučaj u ostatku svijeta. Prava šteta, jer mnogi ne mogu uživati u klasičnom, tiskanom obliku knjige, pa čak ni u e-formatu.  Možemo se samo nadati da će i to skoro dočekati svoje vrijeme.

Audio knjiga format je koji, kao i svaki drugi, ima svoje prednosti i mane. Ali ako će korištenje istog- uz dane ograničene kapacitete, ili možda bez njih- utjecati na to da ”pročitam” koju knjigu više u vrijeme kada ne bih smio čitati uopće, rasprava o tome što je knjiga, a što ne mi je u potpunosti bespredmetna. Čitali knjigu u tiskanom ili e-formatu, slušali audio verziju ili pak, kao svaki profesionalac upijali knjigu osmozom, bitno je da knjiga, ideja, likovi, radnja ili nešto peto dođe do vas i ostavi trag. Format u kojem će to napraviti je zaista najmanje bitan.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.