Kieran Larwood- Legenda o Podkinu Jednouhom (serijal Pet kraljevstava)

Naslov Izvornika: The Legend of Podkin One-Ear

S engleskoga preveo Mate Maras

Nakladnik: Znanje, 2022.

Nije ovo još jedna priča o junaku koji se nagledao i zasitio nevolja koje su zadesile njegov svijet; nije u pitanju nekim proročanstvom obećan junak koji će donijeti mir pet kraljevstava… zapravo, je li ovo uopće priča o junaku?

U neku ruku je, u neko uho nije.

Svašta bi se dalo pomisliti o malenom Podkinu koji jednostavno – na veliku frustraciju njegovih roditelja, sestre i učitelja – uživa u izbjegavanju svih lekcija koje bi mu, kao sinu plemenskog poglavice, mogle itekako biti od koristi.

Borba ili povijest, nije bilo bitno, Podkin je jednostavno volio – drijemati. Kakve koristi od svega toga kada obitavaš u sigurnosti svoga zečinjaka, pod okriljem svog moćnog oca i poglavice? Usred svog drijemanja Podkin nikako nije mogao znati da je i njegov zečinjak na meti Gvozdenih koji su na putu uništenja jedne davno i teškom mukom uspostavljene ravnoteže sile i moći.

Divno bi bilo sjesti uz vatru i upijati riječi kojima mudri bard pripovijeda legendu o Podkinu Jednouhom, baš kao što su tu čast imali radoznali i puni pitanja mladi zečevi. Kieran Larwood svojim pisanjem stvorio je tu intimnu i opojnu atmosferu, kao da slušamo barda, koja bi bila postojana duž cijelog romana, da oni isti maleni zečevi mjestimično nisu bili iznimno naporni s hrpetinom potpitanja.

Legenda o Podkinu Jednouhom savršeno je štivo za male, ali i velike čitatelje koji su željni povratka u djetinjstvo, osjećaja očaranosti  boravkom u jednom od divnih svjetova koje je Larwood ovom prilikom stvorio. Ova divno osmišljena i ispričana priča o vječitoj borbi dobra i zla – koja kao da pripada bardu koji je ispričao onoj mladoj znatiželjnoj skupini – izvrstan je materijal za raspirivanje mašte, buđenje i održavanje ljubavi prema čitanju i pričama, buđenje želje za otkrivanjem nečeg novog, ali naposljetku i poučna priča s lekcijama skrivenim između redaka.

Legenda o Podkinu Jednouhom prvi je roman iz serijala Pet kraljevstava i, ako je suditi prema začetku ove legende, čeka nas jedan predivan, šarolik i inspirativan serijal.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.