Helene Wecker: Golemica i Džin

Nakladnik: Mitopeja, 2022.
Naslov izvornika: The Golem And The Jinni
S engleskoga prevela Jelena Pataki

Očekivanja mogu biti zeznute male beštije, zar ne?

Uvuku ti se kroz uho pa ti mozak našopaju svakakvim predodžbama, idejama i vizijama kako bi neka knjiga trebala izgledati izvana i iznutra, kao da bi je bez svega namnoženog u glavu lišio njene egzistencije. 

Nemam drugog logičnog i meni poznatog obrazloženja nego nazvati čistom providnošću činjenicu da je roman Golemica i Džin nekako pregazio i raznio sve čime me ona ranije spomenuta beštija šopala. Hvala toj istoj providnosti što ovaj roman nikako nije bio u skladu s mojim očekivanjima koja su, kada se osvrnem, bila izuzetno škrta i time prvotno mnogo oduzela ovom romanu. 

Jer to je ono što ti tvoja glava napravi: iz nekog elementarnog (ne)znanja o bićima iz naslova ovog romana izgradila su se očekivanja o fantasy romanu koji će obilovati magijom i svim raskošima svjetova koje vezujemo uz ta bića. 

A nazvati Golemicu i Džina fantasy romanom zbog činjenice da se u njemu, eto, nalaze ta dva mitološka bića je daleko od ispravnog i pravednog ukalupljivanja, jer priča kao ova ne da se smjestiti u jedan kalup. 

Iz drvenog sanduka i bakrene svjetiljke oslobođeni su životi koji su se, iako naizgled nespojivi, alkemijom međusobno oplemenili. I ne samo ta dva života. 

Prijelaz iz stoljeća u stoljeće, s kontinenta na kontinent obećavao je jedan novi početak, novu priliku za izgradnju novog života iz temelja. Čak i golemici, tijelu od gline kojem je udahnut život, pružena je prilika na samom početku života nakon smrti gospodara za vrijeme prekooceanske plovidbe. 

Čak i okovanom džinu Ahmadu, biću vatre, slučajno oslobođenom iz bakrene ploske u kojoj je obitavao stoljećima. 

Možda bi bilo vrijeme da se izjasnim, objasnim zašto su moja očekivanja spram ovog romana bila nepravedna i poprilično škrta.

Oni oplemenjeni životi… nisu tu u pitanju samo glinena golemica i vatreni džin, jer mitologija je samo jedan egzotični motiv u priči koja je čisti život. 

Mnogi od vas bi, kada bi pročačkali po malo davnijoj obiteljskoj prošlosti, pronašli informaciju o barem jednom članu obitelji koji je preplovio ocean trbuhom za kruhom- ja jesam. Uzevši migracije s kraja 19. i početka 20. stoljeća kao lajtmotiv koji je ispreplela s već spomenutim mitološkim motivima koji pripadaju narodima kojih se dotiče u ovom romanu, Helene Wecker ispričala je priču koja je, kao što je već rečeno, čisti život. 

Jer ono što je ona u ovom romanu izvela nisu dosad neproživljene pustolovine koje nisu od ovoga svijeta i uz koje čovjek ostane zadivljen nekim novim i neviđenim prostranstvima. Naprotiv. 

Ovom pričom Helene Wecker nije oživjela samo golemicu i džina, već i svaku ruku pomoći koja je pružena u snalaženju u nepoznatom, kao i svaku nogu koja im je podmetnuta u najpodmuklijim mogućima nakanama. Oživjela je zajednice koje su se stvarale u novom i nepoznatom svijetu. Oživjela je svakog člana tih zajednica tako uvjerljivo da nakon svega par stranica možete i – u nekom malom dijelu – suosjećati s ljudima koji su možda u strahu od svega što im novi svijet i novi život pruža, njihovom bolnom čežnjom za onim što su ostavili iza sebe, podnesenim žrtvama, izgubljenim ljubavima i članovima obitelji. 

Potom, samo ih je pustila. 

Wecker se nije previše zamarala kreiranjem zapleta i spektakularnih vrhunaca, prepustila je svoje likove struji koju su pri svakom susretu, u svakom dijalogu i svakoj maloj gesti stvarali sami za sebe, prepušteni sebi samima. U tom povjerenju prema svojim likovima u mojim očima očituje se spisateljski talent Helene Wecker, koja je romanom Golemica i Džin napisala, stvorila nešto stvarno u nestvarnom i nestvarno u stvarnom. 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.