Nathan Harris: The Sweetness of Water

Koja vas je to knjiga na samom početku osvojila da bi, negdje po putu, jedva čekali pobjeći od nje?

The Sweetness of Water nikako nije jedina, ali je posljednja knjiga u nizu onih koje su dobro krenule da bi, kako odmiče, u mojim očima gubila moć i upečatljivost postavljenu u prvom dijelu romana.

Radnjom smješten u zalaz Američkog građanskog rata, The Sweetness of Water priča je o dvojici braće netom odbjeglih s robovlasničkog imanja u potrazi za majkom i bračnom paru koji im je na tom putu  pružio privremeno utočište, a koji se nosi s vlastitom tragedijom i patnjom za sinom koji je izgubio život u ratu.

Vjerojatno u ovom trenutku imate predodžbu o nastavku radnje ovog romana, imao sam je i ja nakon iščitavanja kratkog sadržaja. Ali priznat ću da me roman zatekao nespremna i pokosio me jednim udarcem negdje ispod rebara.

Nisam bio spreman na emocionalni naboj koji kao bačva puna baruta ovaj roman nosi u sebi i koji je u jednom trenutku samo grunuo. Nisam u toj mjeri bio spreman na gorku priču o dvojici braće koji cijeli svoj život znaju samo za naporan rad i batine, da bi im u jednom trenutku bilo oduzeto jedino utočište u toj patnji – njihova majka. Nisam bio spreman na tu količinu boli koju živi otuđeni bračni par koji se nosi s gubitkom jedinog sina.

Nisam bio siguran u smjerove kojima će ovi neizvjesni životi krenuti onda kada se u onim rijetkim, teško pronađenim i cijenjenim trenucima mira umiješa prst sudbine ili pak obična ljudska zloba. Naposljetku, nisam očekivao da ću na bespućima interneta naići na informaciju da je TSOW debitantski roman jednog mladog autora čiji izričaj i stil, bez imalo pretjerivanja, imaju patinu i ostavljaju dojam stvarnog klasika američke književnosti.

Ono što me, pak, nakon čitanja nije iznenadilo jesu hvalospjevi koje Oprah Winfrey i Barrack Obama iznose na račun ovog romana gdje stignu. U situaciji u kojoj se SAD trenutno nalazi s rasnim pitanjima ovaj roman je samo čekao svoj trenutak pod svjetlima reflektora koja, naposljetku, u mnogočemu i zaslužuje.

Pa kada već pričam o svojoj (ne)spremnosti, ona maloprije spominjana bačva…

U jednom trenutku, valjda kada sam se najmanje nadao, bačva je nemilosrdno grunula; autor nije birao niti razmišljao o žrtvama te eksplozije. Taj jedan trenutak obilježio je i zapečatio ne samo sudbinu likova ovog romana, već i moj doživljaj istog. Možda sam u tom trenutku iskusio vrhunac emotivnog naboja romana da je sve što je uslijedilo nakon toga bio svojevrsni antiklimaks. Roman se atmosferski ispuhao, a pojedini dijelovi su mi izgledali kao puko popunjavanje stranica. Čak su mi i likovi, čiji su odnosi u prvom dijelu bili iznimno snažni i uvjerljivi, u nekom trenutku djelovali kao potpuni stranci. Kemija je očigledno s onom eksplozijom gotovo u potpunosti nestala. Gotovo, kažem, jer je za kraj autor ipak sačuvao malo tog magičnog praha i emocionalnog naboja kojeg je rasuo po prvom dijelu romana.

Nisam iznenađen što je, uz puste hvalospjeve, The Sweetness of Water dospio i u širi izbor za Bookera 2021. godine. Iako je samom radnjom bliži prekooceanskoj publici – što je i razumljivo jer piše o važnoj točci preokreta u američkoj povijesti – ovaj roman obiluje univerzalnim temama koje ne poznaju granice. Također, mnogi suvremeni pisci mogli bi naučiti nešto od Harrisa kada su u pitanju društveno polarizirajuće teme. Ono što je u nekim drugim romanima šupljikavi festival i puko ispunjavanje norme političke korektnosti, u TSOW su to aspekti romana koji imaju svoje tijelo, krv i meso i koji su ukomponirani u radnju romana i kompatibilni su s njom i, naposljetku, smisleno je upotpunjavaju.

The Sweetness of Water roman je za strpljiviju publiku koja tolerira oduljenu radnju romana u svrhu toga da likovi i njihove karakterne osobine dovedu do određenih točaka u radnji i s njom se spletu i raspletu. Tim više moje žaljenje zbog dobrog komada drugog dijela romana koji je razvodnio i bio jako blizu toga da raspe sve ono što je u prvom dijelu izgrađeno.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.