Tko nađe, njegovo by Stephen King

Svi mi knjiški moljci imamo svoje omiljene knjige i omiljene likove koji obitavaju u njima. No, što kada takva ljubav udalji od stvarnog svijeta? Što kada se takvom zaluđenošću izbrišu granice između stvarnog i izmišljenog svijeta? Što kada deluzije pobude u čovjeku takvu ogorčenost da je spreman učiniti strašne stvari? Sva navedena pitanja dotaknuta su u drugoj knjizi iz trilogije o Billu Hodgesu.

20180307_111514_0001

Umirovljeni detektiv Bill Hodges vraća nam se u još jednoj vratolomnoj avanturi. Svjestan svojih godina i svog ugroženog zdravlja od protekle avanture, ipak nije spreman svoju čarapu objesiti o klin. S razlogom je uvjeren kako izvrsno obavlja svoj posao, stoga radi kao privatni istražitelj. Iako poprilično nakrcan poslom, ima vremena i za neke stare ”prijatelje”, kao što je gospodin Mercedes. No, u malo širem krugu njegovih poznanika događa se zastrašujuća potjera koje Hodges nije svjestan. Hoće li, u trenutku kada Hodges za nju sazna, biti prekasno?

20180307_112043_0001

Mirna i ugodna večer Johna Rothsteina neugodno je prekinuta riječima: ”Probudi se, genije!” Zašto genije? John Rothstein autor je priznate trilogije o Jimmyju Goldu, koja je osvojila srca mnogih čitatelja. Sada John živi na temeljima stare slave, jer od izdanja njegovog posljednjeg romana su prošle godine. Ipak, nisu mnogi čitatelji ostali oduševljeni načinom na koji je Rothstein završio priču o svom voljenom junaku. No, rijetki su bili toliko daleko ići kao Morris Bellamy, koji je Rothsteina smatrao izdajicom svog junaka. I dok se John nadao da će ostati živ ako provalnicima ponudi svoj novac, Morris je imao drugačiji plan. U trenutku otvaranja Rothsteinovog sefa Morris je, osim novca, pronašao sveti gral. Više od stotinu bilježnica Rothsteinovih rukopisa u kojima možda postoji nastavak priče o Jimmyju Goldu, jer nemoguće je da takav jedan junak na tako nepošten način okonča svoje avanture. U bijesu usmrćuje Rothsteina, a bilježnice i novac, svjestan da je u posjedu trenutno vruće robe, skriva duboko zakopane u škrinji. No nije očekivao da će na otkapanje svog blaga čekati više od trideset godina, jer Morris ubrzo biva uhićen i osuđen zbog zločina kojeg se uopće ne sjeća.

20180307_111935_0001

Godinama poslije škrinju nalazi Peter Saubers, dječak čija se obitelj nalazi u jako kompliciranoj situaciji, jer ovisi samo o majčinoj plaći, a otac je u nemogućnosti raditi zbog teške ozljede nakon napada gospodina Mercedesa. No, nije svjestan kako Morris izlazi iz zatvora i nada se da će svoju škrinju s blagom pronaći ondje gdje ju je ostavio.

20180307_111624_0001

Nova avantura Billa Hodgesa možda je malo sporijeg tempa, no to je vrlo vjerojatno i jedina zamjerka koju sam, u svojoj glavi, ovoj knjizi našao. Još jednom King nas, na svoj prepoznatljiv način, upoznaje sa psihološkim profilom osobe koju deluzije odvode u krajnost, koju još samo tanka nit drži u dodiru s realnošću, koja ne preza ni od čega kako bi ostvarila svoje bolesne naume, tim gore što mu se na ”protivničkoj strani” nalazi tinejdžer i njegova obitelj koji nisu ni svjesni u što su se uvalili. Ideje koje prolaze kroz bolestan um ovog negativca zaista su u mogućnosti slediti krv u žilama. Jer, iako je on izgubio dodir s realnošću, njegove ideje zvuče brutalno iskrene i realne, toliko da čovjek lako može povjerovati u mogućnost njihovog izvršavanja.

Ono što smatram svojevrsnim pomakom u odnosu na Gospodina Mercedesa je što je dolaženje do zaključka i završno suočavanje s negativcem mnogo realističnije i mnogo napetije, jer posljednjih pedesetak stranica zaista drži čitatelja na rubu. I baš kad pomislite da sa zadnjim poglavljem se zaključuje radnja ove knjige, autor u zadnjim rečenicama nam ostavlja takav slatkiš da jednostavno ne mogu dočekati da se na hrvatskom objavi i posljednja knjiga iz trilogije o Billu Hodgesu.


Jedna misao o “Tko nađe, njegovo by Stephen King

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.