Frances Hardinge: Drvo laži

Izdavač: Vorto Palabra, 2018.

Naziv originala: The Lie Tree

S engleskoga prevela Marijana Pasarić

Viktorijansko doba u mnogočemu bilo je zlatno doba Ujedinjenog Kraljevstva. Udareni su temelji društvenih promjena na kojima će se graditi mnogi pokreti za poboljšanje građanskih prava; industrijalizacija koja će značajno pogurati gospodarski rast; mnoštvo znanstvenih i medicinskih otkrića koja su uvelike olakšala život svima. Navedeno je samo kap u moru promjena koje su društvu pod kraljičinom krunom omogućile značajan korak naprijed. Ipak tekovine starijih vremena duboko su bile usađene u društvenu svijest i nisu se tako lako prepuštale promjenama.

picsart_01-11-07.33.58

Nešto što je Faith Sunderly, već kao četrnaestogodišnja djevojčica, mnogo puta osjetila na vlastitoj koži. Iako je već tada znala kakva joj se uloga sprema- ona poslušne, pasivne žene, u svakom pogledu inferiorne muškarcu- Faith je, daleko od očiju javnosti, duboko u sebi, u svojoj pametnoj glavi imala druge zamisli.

Za vrijeme iznenadnog putovanja njezine obitelji na tajanstveni otok Vane, Faith ne može ne primijetiti kako se njezin otac, istraživač Erasmus Sunderly, s posebnom pažnjom odnosi prema svojim istraživačkim uzorcima, s pažnjom kakvu nikada nije posvetio njoj. Mir kojem se obitelj Sunderly nadala po dolasku na otok Vane neće dugo potrajati. Erasmus Sunderly pronađen je mrtav a svi tragovi, iako upućuju na samoubojstvo, su izrazito sumnjivi.

picsart_01-11-07.35.49

Ne želeći se prepustiti apatiji koju tuga nosi sa sobom Faith se odvaži na istragu očeva ubojstva koja ju dovodi do vrlo zanimljivog i iznimnog otkrića. Drvo koje uspijeva u mraku i koje, nahranjeno dovoljnom količinom laži, daje plod koji konzumentu otkriva sve ono što želi znati.

Iako isprva svi tragovi upućuju na to kako je Drvo laži dječja knjiga, ona je puno više od toga jer, iščitavajući njezine retke, nećete pronaći samo suptilne poučne poruke neizbježne u knjigama za čitatelje u formativnim godinama života, već i nešto što tjera na preispitivanje samoga sebe, neovisno o životnoj dobi u kojoj se čovjek nalazi.

picsart_01-11-07.39.23

 

Malena Faith jedna je od onih jakih ženskih likova, bez obzira na to što joj je samo četrnaest godina. Iako je društvo za nju već pripremilo ladicu- istu onu koju su imale gotovo sve žene u to vrijeme- Faith je odlučila da ju se neće tako lako odložiti u nju. Neizmjerno znatiželjna, gladna znanja, nečega što je u potpunosti ispunjavalo njezino maleno biće, Faith je znala da ne može naprasito reći kako se odbija pokoriti društvenim konvencijama i da je njezin put prema intelektualnom ispunjenu dug i trnovit. Bila je spremna glumiti poniznost, poslušnost- baš kao njezina majka, koja kao da svoje sive stanice nije ni upotrebljavala- bez obzira na mučninu koju joj je to izazivalo.

picsart_01-11-07.41.18

Okruženje njezinog oca bilo je zaista plodonosno tlo za svako biće željno znanja iako su svi znanstvenici i istražitelji iz očevog kruga bili jako ograničenih umova. Toliko da je neizbježno bilo podizanje obrve i blagi podsmijeh na nebulozno dokazivanje ženske inferiornosti metodama kao što je mjerenje obujma glave u dokazivanju kako manja ženska glava znači manji mozak, time i niži intelektualni nivo. Ipak, oni su bili najbliže i najsličnije gozbi znanja koju je Faith tako žarko priželjkivala. I, kao što je sama rekla, sudjelovat će u toj gozbi, pa makar i mrvice sa stola kupila.

Drvo laži, u trenutku kada joj je najviše trebalo, bilo je toliko potrebiti bijeg do izvora znanja s kojeg se Faith jedva čekala napiti.

picsart_01-11-07.38.46

Iako je tako lako diviti se Faith i njezinoj ustrajnosti i navijati za nju da, uz pomoć drva, otkrije tko stoji iza smrti njezinog oca, nemoguće je ne zapitati se o moralnosti korištenja drva laži. Pritom ne mislim na opstrukciju pravde i potencijalno nekažnjavanje odgovornih osoba.

Koliko visok mora biti cilj da bi u potpunosti opravdao korištena sredstva? Je li moralno opravdano iznositi laži i time si olakšati put prema istini? Koliko laži je opravdano izgovoriti kako bi se dosegla istina? Je li laž uvijek laž ili je opravdavamo ovisno o posljedicama koje laž za sobom povlači? Zapitajte se.

picsart_01-11-07.40.37

Iako žanrovski okarakterizirana dječja knjiga, u Drvu laži uspješno je spojena dječja književnost, fantastika, povijesna fikcija, misterija i, u malo drugačijem obliku, detektivska priča. Drvo laži knjiga je o emancipaciji, knjiga o važnosti znanja i ne zbog znanja samog, knjiga o intelektualnom skidanju okova, knjiga o konstruktivnom razbijanju barijera i predrasuda, ali i knjiga koja tjera na zavirivanje u vlastitu savjest i pitanje o opravdavanju sredstava ciljem.

picsart_01-11-07.42.06

Nakon svega navedenog ne čudi informacija kako je Frances Hardinge 2015. godine postigla nešto što je dotad uspjelo samo Philipu Pullmanu i njegovom romanu Jantarni dalekozor, a to je osvajanje književne nagrade Costa u čak dvije kategorije: najbolja dječja knjiga i knjiga godine.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.