Leonardo Padura: Čovjek koji je volio pse- priča o žrtvama monstruozno preoblikovane utopije

Izdavač: HENA COM, 2018.

Naslov izvornika: El hombre que amaba a los perros

Sa španjolskog prevela Duška Gerić Koren

20190219_104426_polarr

Nešto što je pomno planirano završilo je nespretnim udarcem planinarskim cepinom u zaprepaštenu staračku glavu! Zvuči poznato?

Zapanjujuća je sličnost manevara kojom su okončani životi Lava Trockog i Aljone Ivanovne, iako je jedna smrt nešto što se zbilja dogodilo, a druga fikcija.

PicsArt_02-18-01.26.26

Leonardo Padura je 1989. godine, u vrijeme kada je socijalizam diljem svijeta prolazio kroz ozbiljne potrese, prvi put posjetio Coyoacan i kuću u kojoj je 1940. godine usmrćen Lav Trocki. Kuća u kojoj je Trocki proveo posljednje godine svoga života na Paduru je ostavila dubok utisak, toliko da je o tome odlučio napisati knjigu, iako u to vrijeme nije bio dobro upoznat s likom i djelom Trockoga.

S obzirom na to da je Padura s Kube- koja je i danas jedna od rijetkih preostalih socijalističkih država- nije se iznenadio kad je o trockizmu i Trockom pronašao svega dvije knjige, i to one u kojem je Trocki okarakteriziran kao veleizdajica ideje revolucije.

PicsArt_02-18-01.29.16

Paduru kao da je pomilovala Povijest- ona kojoj je Trocki toliko pridavao na važnosti- jer je uslijedio pad Berlinskog zida, događaj koji je označio početak kraja socijalizma u Europi. Nakon formalnog raspada SSSR-a otvoreni su brojni arhivi što je omogućilo mnogim pričama da ugledaju svjetlo dana, pa tako i ova o Lavu Trockom.

Lav Trocki prekasno je postao svjestan svoje zablude zahvaljujući kojoj je podcijenio Staljina i zbog koje će ostatak svog života provoditi kao prognanik po svijetu. Ipak, progonstvo nije najgore što mu je Staljin priredio. Kažu da čovjeka možeš ubiti, ali ne i ideju. Staljin je uspio dokazati suprotno. Ubio je ideju koju je Trocki još s Lenjinom stvarao, u potpunosti ju izobličio i pretvorio njenog suautora u jednu od njenih prvih žrtava. I nije imao niti toliko milosti da mu okonča život čim prije, već ga je na njemu održavao kako bi mogao nemoćan gledati u to idejno ubojstvo. Konačan čin u kojem mu Ramon Mercader zabija planinarski cepin u glavu, prema tome izgleda kao čin milosti.

PicsArt_02-18-01.32.52

Ramon Mercader ni u jednom trenutku nije iskusio luksuzan komunistički život. Naprotiv, njegovo upoznavanje s komunizmom odvijalo se kroz mržnju njegove majke, bordele, kockarnice, droge, alkohol i, što se nikako ne smije izostaviti, snažne žene. Godine revolucionarne borbe učinile su Mercadera idealnim odabirom. Izabran je da, nakon višestrukog usmrćivanja i uskrsnuća od strane režima, on bude taj koji će zadati konačan udarac u ime Staljinove volje.

PicsArt_02-18-01.37.03

Godinama nakon ubojstva Trockog, kao da je sama Povijest htjela da Ivan Cardenas, mladi pisac koji je na svojim leđima već mnogo puta osjetio palicu kubanskog režima, na havanskoj plaži sretne čovjeka u društvu dva borzoja, ruskih hrtova, pasmine kojoj se Cardenas tako dugo divio. Zbliženi ljubavlju prema psima, tajanstveni Jaime Lopez i Cardenas produbljuju svoje poznanstvo, toliko da Lopez odluči podijeliti priču o čovjeku koji je usmrtio Lava Trockog, što Cardenasa navodi na sumnju da ime Jaime Lopez skriva jednu mračnu i opasnu osobu.

PicsArt_02-18-01.27.44

Analogija na početku nije slučajnost i nipošto zato što oba romana, i Zločin i kazna i Čovjek koji je volio pse, u sebi sadrže tako upečatljivo ubojstvo koje se ne izbija tako lako iz glave.

Nimalo štedljiv na detaljima, konstantno održavajući vrtlog moralnih dvojbi likova, proučavajući do u detalj njihovu psihologiju, i nevjerojatno lijepim izrazima, Padura kao da je na ramenu kao vodiča imao Dostojevskog osobno.

PicsArt_02-18-01.35.04

Iako iz u potpunosti različitih društvenih slojeva, pa čak i različitih svjetonazora, Lava, Ramona i Ivana ne spaja samo ljubav prema psima. Kroz njihove životne priče upoznajemo srž komunizma. Obećanje boljeg života i jednakosti koje je palo u vodu zahvaljujući iskrivljenim idealima i monstrumima koji su te ideale nametnuli.

Povijest je prečesto okrutna maćeha, čak i onima koji su u njoj ostavili traga. Ljude od krvi i mesa, njihove ideje, osjećaje svede na puko ime, datum i godinu na vremenskoj crti kojih se povremeno netko dotakne. U tom je ljepota djela kao što je Čovjek koji je volio pse.

Djelo koje povijesnoj činjenici podari krv i meso i pretvori je u mnogo više od jednog datuma. Dva imena- Lav Trocki, Ramon Mercader- nisu samo puka imena. Oni su ljudi koji su imali svoje životne priče, okolnosti koje su ih kroz te priče pratile, osjećaje koji su ih vodili i postupke koji su ih doveli u žrvanj Povijesti. Pa čak i Ivan Cardenas koji, iako fikcionalni lik, predstavlja ne samo jednog, već generaciju Kubanaca koji su zbog sustava u kojem su živjeli, i žive danas, mnogo toga izgubili.

PicsArt_02-18-01.30.34

Čovjek koji je volio pse u jednom trenutku može se čitati kao povijesni udžbenik, u drugom trenutku kao vrhunski povijesni kriminalistički roman s elementima pravog špijunskog trilera, žanr koji je Paduri itekako poznat, s obzirom na njegov serijal o detektivu Mariu Condi.

Ali ono što ovaj roman zapravo jest je glas svih onih koji su se nadali, onih koji su dali svoje godine, onih koji su dali svoje živote, onih koji su bili žrtvama masovne zablude i jedne monstruozno preoblikovane utopije.

Sve što mi preostaje za kraj jest zahvala. Zahvalan sam prevoditeljici Duški Gerić Koren što je fantastičnim prijevodom prenijela hrvatskoj publici jedno maestralno djelo kao što je Čovjek koji je volio pse.


2 misli o “Leonardo Padura: Čovjek koji je volio pse- priča o žrtvama monstruozno preoblikovane utopije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.