Najbolje knjige prvog kvartala 2019. godine

LRM_EXPORT_178393218215672_20190529_102409105

Ako se prema njezinom početku godina poznaje, onda već sad mogu zadovoljno trljati ruke, jer će u tom slučaju 2019. godina biti ispunjena fantastičnim knjigama od kojih se neću moći odlijepiti. A bit će i šarolika. Prvi kvartal 2019. godine bio je ispunjen fantastičnim spojevima povijesne fikcije i faktografije, ponekim fantastičnim krimićem i inspirativnom i magičnom fantastikom. Pa da krenemo redom.

20190219_104426_polarr

Čovjek koji je volio pse maestralan je roman Leonarda Padure. Spoj povijesne fikcije i povijesnih činjenica, Čovjek koji je volio pse prati tri čovjeka kroz čije priče upoznajemo srž komunizma, obećanje boljeg života i jednakosti koje je palo u vodu zahvaljujući iskrivljenim idealima i monstrumima koji su te ideale nametnuli. Čovjek koji je volio pse u jednom trenutku može se čitati kao povijesni udžbenik, u drugom trenutku kao vrhunski povijesni kriminalistički roman s elementima pravog špijunskog trilera. Recenziju za ovaj fantastičan roman možete pročitati ovdje.

LRM_EXPORT_487145942468873_20190406_131950744.jpeg

Kada je Laini Taylor u pitanju, nakon što sam pročitao dvije njezine knjige, sa sigurnošću mogu reći: njezin nivo inspiracije i mašte je na zavidnoj i urnebesno visokoj razini. Svjetovi koje stvara, čudesna bića i intrigantni likovi… sve je tu. Sanjar Strange nije nikakva iznimka. Sanjar Strange je, bez pretjerivanja, knjiga koja prvom stranicom zgrabi pažnju i ne pušta. Sve do posljednje stranice kao da sam bio u skrovarovom zagrljaju (kad bi ta ”maza” uopće grlila) iz kojeg se nisam mogao izvući. Ruku na srce, nije da sam se pretrgao s izvlačenjem. Znam, ne zvuči nimalo romantično, osobito kada saznate što je skrovar, ali ovaj zagrljaj sam obožavao i još uvijek obožavam. Recenziju za Sanjara Strangea možete pročitati ovdje.

LRM_EXPORT_290576709391585_20190320_104752064

U 2019. godini odlučio sam malo više pažnju posvetiti i hrvatskim autorima. Autor kriminalističkog trilera Djeca slijepoga kovača, Miro Morović, tek je nedavno dospio na moj čitateljski radar i sa stopostotnom sigurnošću tvrdim da na njemu ostaje do daljnjega. Njegov debitantski kriminalistički triler, Djeca slijepoga kovača, roman je zbog kojeg se ostaje budan do kasnih noćnih ili ranih jutarnjih sati. A ako uspijete zaspati, budite spremni i na pokoju noćnu moru. Andrew Frame glavni je junak ovog romana, a provjereno znam da ćemo ga u budućnosti još viđati. Recenziju za roman Djeca slijepoga kovača možete pročitati ovdje.

IMG_20190312_103042_102

Kada bi ciklus filmova o Dannyu Oceanu i njegovoj otmjenoj ekipi pljačkaša ubacili u neki fantastičan svijet u kojem je sve moguće, dobili bi roman Šest vrana. Šest vrana samo je jedan od romana iz Grishaversa i, iako mnogi naglašavaju kako bi bilo bolje prije pročitati druge romane iz ciklusa, čitanje Šest vrana ide jako glatko i bez njih. Brzo, pitko, zabavno štivo od kojeg se, garantiram, nećete moći odvojiti. Fantastični likovi, fantastična brza i napeta radnja.  Sad samo preostaje nestrpljivo iščekivanje prijevoda drugih romana iz svijeta Griša. Da, kao da je to lako.

IMG_20190329_163033_430

Je li u ovom trenutku moguće išta reći o romanu Let iznad kukavičjeg gnijezda, a da već prije nije bilo rečeno? Teško. Fantastičan roman Kena Keseya koji je nastao 1960-ih godina i bio velika kritika tadašnjeg društva, poretka i događaja općenito. Zabrinjavajuće je da se neke stvari i danas nisu promijenile, zbog čega je ova knjiga još uvijek aktualna. Ne budite ludi kao ja, ne čekajte dugo s čitanjem ovog romana.

IMG_20190227_103650_216

I što ostaviti za kraj nego jedan pravi šećer. Šećer koji sam, iskreno rečeno, jedno vrijeme neopravdano izbjegavao iz straha da će mi ostaviti malo gorkast okus u ustima. Ne moram vam ni govoriti koliko sam bio u krivu. Posljednje stranice završetka ove magične i inspirirajuće trilogije pročitao sam s izuzetnim zadovoljstvom. Zima za vješticu veličanstveno je objedinila ono što predivna i inspirirajuća Vasja jest, i fantastično, kako to priliči jednom velikom finalu, zaokružila sve događaje, likove i njihove priče. O ovoj predivnoj trilogiji sam imao prilike popričati sa samom autoricom, Katherine Arden, koja je u travnju posjetila Hrvatsku. A kako nam je bilo na druženju s Katherine u Splitu, možete pročitati ovdje.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.