Najbolje knjige drugog kvartala 2019. godine

LRM_EXPORT_299784744210845_20190707_091818962

Iako oni uporno tvrde da ništa ne znaju, uvjeren sam kako i vrapci na grani ZNAJU kako je moj drugi čitateljski  kvartal 2019. godine krenuo klimavo da klimavije ne može. On i hrvatski proračun se tu negdje skupa klimaju. Rame uz rame. Mašu si.

A klimav je bio iz jednog razloga koji eto, sam sebe tješim, ipak ima neke veze s knjigama. Da preciziram, u pitanju je TV serija napravljena prema književnom predlošku. Ona serija. THE serija. Igra prijestolja!

Najavljen je izlazak osme i posljednje sezone, svijet je krenuo lagano skretati s uma od iščekivanja, a ja sam ostao negdje u Nigdjezemskoj jer sam debelo zaribao s praćenjem navedene serije. Ne da sam odustao od gledanja ili da mi se serija nije sviđala. Jednostavno me ponijelo na neku drugu stranu, svašta nešto, i tako ostadoh je debelo u zaostatku, na kraju treće sezone, a osma sezona samo što nije.

Znate li kad se emitirala treća sezona Igre prijestolja? Davno. 2013. godine. Ne da se ne sjećam što sam gledao 2013. godine, ne sjećam se što sam prije dva dana za ručak jeo. Logičan potez (da logičniji ne može biti) bio je da krenem sa serijom ispočetka. I tako je brzo išlo da sam čak posljednje dvije epizode osme sezone iščekivao s ostatkom svijeta. Jer, ako nešto ne volim, to su SPOILERI! Ostatak priče je povijest, sa serijom se dogodilo što se dogodilo.

Zato ćete na ovom popisu pronaći samo dvije knjige.

A onda je trebalo pročitati i neku knjigu. Kažem, trebalo, jer sam još uvijek voditelj Hoću knjigu book cluba i trebalo je za vođenje rasprave zapravo i pročitati knjigu o kojoj se raspravlja.

LRM_EXPORT_386486295764639_20190603_125248432

A jedna knjiga koja je izabrana za book club, zbog čega sam zahvalan svojim članovima, je ostavila izniman utisak na mene, knjiga koja se neće tako lako zaboraviti. Zaboravljene djevojke (recenziju možete pročitati ovdje), autorice Marthe Hall Kelly, je istovremeno jedna tako teška i mučna, ali svejedno predivna knjiga. Roman o užasima i torturama s kojima su se nosile žene u zloglasnom nacističkom logoru Ravensbrück, zbog kojeg se grlo nalazilo u konstantnom grču i zbog kojeg je kipio bijes u kombinaciji s osjećajem nemoći.

No, iznad svega, Zaboravljene djevojke je roman o nadmoći ljudskosti i empatije u jednom od najmračnijih razdoblja u ljudskoj povijesti, u kojem su živjele istinske heroine kao što je Caroline Ferriday, čija je velikodušnost preskakala kontinente.

Od ljubitelja krimića i trilera (pa čak i onih koji to nisu) iz susjedstva  dosta sam slušao o liku i djelu Donata Carrisija, i bilo je sasvim logično da, za početak, uvrstim njegov roman Šaptač na svoju listu za čitanje. Oh boy, kako mi je drago što jesam, jer ovakav triler bila bi prava šteta propustiti.

LRM_EXPORT_221564865935908_20190705_091458271

Čitanje Šaptača (recenziju možete pročitati ovdje) izgledalo je otprilike ovako: oči i prsti bili su zalijepljeni uz knjigu, spavanje u sitne noćne sate nije dolazilo u obzir, vrtlog pitanja i beskonačno nagađanje o počinitelju serije gnjusnih zločina. Kao da temperature zraka nisu dovoljno visoke, glava je gorjela od iščekivanja.

Šokantan od prve do posljednje stranice, Šaptač čini upravo ono što jedan pravi punokrvni kriminalistički triler mora napraviti; držati čitatelja na rubu, povremeno mu slediti krv u žilama događajima i detaljima, poigravati se s njime, tjerati ga na konstantno preispitivanje i nagađanje u kojem ne primjećuje kojom brzinom okreće i proždire stranice, sve do vratolomne završnice i konačnog zakucavanja i zaključivanja romana.

Nadam se da oni popularni reading slumpovi iza mene i da mogu samo jako nastaviti gaziti kroz ovo ljeto i treći kvartal (VEĆ!) 2019. godine. 🙂


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.