Najbolje knjige posljednjeg kvartala 2019. godine

20200413_111830

Čini mi se da, što god mi konstelacija zvijezda i planeta, ili možda pak puko bacanje graha predskazalo, ja ću uvijek imati neki rep. Khm, khm… više njih. I neka, toliko ih volim da neke čak po pola godine pustim da mi plešu po glavi. Kao, na primjer, ovaj- najbolje knjige posljednjeg kvartala prošle godine.

Posljednji kvartal 2019. godine obilovao je turbulencijama, prvenstveno zbog promjene životnog okruženja i prilagođavanja novom ritmu, novom poslu, novim- i sretan povratak nekim starim- ljudima. Naravno da su čitanje i ovaj blog malo zapostavljeni zbog toga, ali ako zbog nečeg volim ovaj svoj mali dio svemira, to je zato što nemam ni rokova ni straha da će mi nešto pobjeći.

Bez obzira na manje vremena s nosom u knjigama i skromnijim brojem pročitanih knjiga, posljednju četvrtinu godine obogatila su mi tri, blago rečeno, fantastična naslova, svaki sa svojom izvanrednom pričom.

IMG_20200121_104408_640

Tamo negdje početkom rujna, sad već prošle godine, kada se održavao Festival svjetske književnosti, u Zagrebu je gostovao Fernando Aramburu. Prvotna ideja bila je pročitati njegov roman Patria, napisati dojmove i k’o čovjek otići na Festival. Pogađate, nije mi pošlo za rukom. Roman sam uspio pročitati tek tjednima poslije. Ne zbog toga što sam se patio s ovim romanom. Ohoho, ne, baš naprotiv, uživao sam u svakoj njegovoj stranici, u njegovoj veličini, u univerzalnosti poruke koju nosi. Osvrt možete pročitati ovdje.

20200120_205554_0000

Iako priča o sudbinama malih ljudi u mračnom razdoblju španjolske povijesti, sukus Patrije je ono što stvara jednu ogromnu knedlu u grlu. Bolna je, zapravo, Patrijina univerzalnost koja, iako prikazuje španjolsku kulturu, povijest i pitanje identiteta, zapravo nema granice ili tog kontinenta koji bi ograničili njenu ideju i poruku.

IMG_20200118_104252_853

Prikladno upozorenje na početku romana Bijes bilo bi: Lasciate ogni speranza voi che entrate! Svi vi koji ulazite, napustite svaku nadu, jer u ovom romanu je zaista nema! Ali napustite i svaku nadu da ćete, jednom kad uzmete u ruke ovaj roman, čitati jedan brzi, eksplozivni i napeti triler, jer mnogi bi pomislili da je to ono što ih čeka do kraja romana, jednom kad pročitate uvodno poglavlje. Osvrt možete pročitati ovdje.

20200117_232414_0000

Bijes nikako nije roman za publiku željnu eksplozivnih romana punih prevrata. U pitanju je sceničan, potresan i složen roman napisan bez imalo suzdržavanja i bespredmetnog uljepšavanja jedne društvene, obiteljske i moralne truleži. Roman koji je u mojim očima apsolutno opravdao svaku nagradu koju je osvojio- iako mnogima ni danas nije jasno kako- i koji je postao predmetom svake moje ozbiljne preporuke.

IMG_20200116_105006_131

Da nije bilo božićnog izdanja splitskog Hoću knjigu book cluba, kojem sam se s ogromnim srcem nakratko vratio, pitanje je bi li Djevojka iz močvare još bila blizu mog popisa pročitanih knjiga (znate mene i organizaciju). Srećom u pitanju je knjiga koja je poslužila kao divan pečat popisu pročitanih knjiga prošle godine. Iako mi se čitanje knjiga oko kojih se vrti ogroman hype često obije o glavu-ponekad se teško oduprijeti visokim očekivanjima- Djevojka iz močvare je ostala baš tamo gdje sam je i smjestio prije nego sam pročitao prvo poglavlje, na samom vrhu.

20200421_224829_0000.png

 

Isprepletenu oko misterije jednog ubojstva i traganja za počiniteljem, Delia Owens napisala je priču o odrastanju, o sazrijevanju u neljudskim uvjetima, suživotu čovjeka i prirode i o oblikovanju osobe od njenih najmlađih dana pa sve do kasne životne dobi. Ali to nije sve… posebna nota i bogatstvo ovog romana je autoričino maestralno korištenje jezika kao slikarskog kista. Kažu da jedna slika vrijedi tisuću riječi. Pa, volio bih pronaći slikara koji bi mi uspješno naslikao ono što je Delia Owens napisala.

*izdah olakšanja* jedan rep manje.

I sad kad sam ovo napisao, taj rep mi već nedostaje. Ali ima njih još, ne brinite, meni nikad nije dosadno. 😉


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.