S.A. Chakraborty: The Empire of Gold (Carstvo od zlata)

Izdavač: HarperVoyager, Kindle Edition, 2020.

Tekst koji slijedi vjerojatno je najkraći koji ćete pročitati na ovom blogu, ali vjerujem da vam je poznat osjećaj kada ne možete pronaći dovoljno dobre riječi kojima bi opisali opijenost nekim djelom. Tako mi je i samom s Carstvom od zlata i, u konačnici, cjelokupnom Devabadskom trilogijom.

Imaš ideju, podariš joj oblik, isprva ni svjestan njenog potencijala. Ne može se čovjek ne zapitati ponekad kako je autorima koji krenu pisati roman od jedne male ideje koja naposljetku preraste u nešto veliko, jednu velebnu trilogiju koja je zarobila mnoštvo, pa tako i mene. I kako onda privesti kraju nešto veliko i ispuniti neka nesumnjivo velika očekivanja? Neka, gospođo Chakraborty, ne bih ja vama bio u koži.

Za Chakraborty i njenu spisateljsku karijeru nisam siguran, ali ja svakako nisam bio spreman na ono što me dočekalo na kraju Kraljevstva od bakra, kada je pozamašna količina izmeta silovito udarila u rotirajuće rashladno sredstvo. Išamaralo me. Još vrelog obraza i raznesenog uma morao sam požuriti na čitanje finala trilogije, Carstvo od zlata (eng. Empire of Gold).

Ovog puta se nisam iznenadio kada me dočekao još jedan iznimno spor, mjestimično napetošću nabijen uvod u kojem se autorica nije nimalo ustručavala uzeti dovoljno vremena kako ne bi zanemarila i po strani ostavila nijedan od slojeva ove priče.

Kao da Grad od mjedi i Kraljevstvo od bakra nisu bili dovoljno raskošni romani, S.A. Chakraborty oslobodila je sve ono što je, vjerujem nestrpljivo, čuvala u svom arsenalu za sam kraj. Velebna eksplozija priče i mitologije istočnog svijeta, iznimno emotivna i pravična za svakog od likova koji je prodefilirao kroz ovu trilogiju.

Od prvog romana iz prikrajka je promatrao jedan mitološki fragment radnje za kojeg sam ozbiljno mislio da će autorici poslužiti kao filer i da mu se neće dovoljno posvetiti i širiti temelje trilogije do unedogled,. Iako se u prva dva romana povremeno spominju, bića vjetra i vode nisu bila ni približno zastupljena kao bića vatre. Naposljetku, Devabadska trilogija jest trilogija okovana plamenom. Za džinovske pojmove sam očigledno prezelen! Carstvo od zlata maestralna i neočekivana sinteza mitologije i priča o bićima vatre, o bićima vode i o bićima vjetra, njihovim suživotima i nekim tisućljetnim kavgama.

Nema mnogo autora koji su svojim serijalima osvojili moju punu pozornost i emocionalnu angažiranost s likovima. Ovakav efekt u posljednje vrijeme uspjela je postići samo jedna zimska trilogija. Zanimljivo, jedna ledena i jedna nesnosno vrela trilogija. Čestitam, S.A. Chakraborty, upala si u klub.

Posljednju stranicu ovog romana okrenuo sam s iznimnim olakšanjem. Sve je bilo na svom mjestu. Jedna divna trilogija, okupana sjajem svih svojih metala, privedena je kraju.

Recenziju za Grad od mjedi možete pročitati ovdje.

Recenziju za Kraljevstvo od bakra možete pročitati ovdje.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.